Митрополит Амфилохије: Богу предајмо срце своје

Митрополит Амфилохије: Богу предајмо срце своје
Митрополит Амфилохије: Богу предајмо срце своје
Митрополит Амфилохије: Богу предајмо срце своје
Митрополит Амфилохије: Богу предајмо срце своје

-Свети пост нас учи и васпитава да сами себе и једни друге и сав живот свој предајемо Христу Богу нашему, а то ћемо учинити ако Господу предамо своје срце, казао је 26. марта 2019. године Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије у цркви Светог апостола Томе у Бечићима.

Митрополит је служио Литургију пређеосвећених дарова којом је почело братско сабрање свештенства протопрезвитеријата барског и будванског.

У архипастирској беседи владика Амфилохије је, тумачећи молитву која се изговара у току свете литургије: Не дај срцу моме да залута на зле помисли, да не измишља изговор за гријехе, казао да је срце центар телесног и духовног живота и да човеку нема живота, ни телесног ни духовног, без здравог срца:

-Основни призив човјеку јесте да преда Богу своје срце, а тиме он Богу предаје себе, тијело и душу своју. Срце чисто саздај у мени Боже и Дух прави обнови у утруби мојој , говорио је древни пророк у Старом завјету, а исто тако кроз сво божанско откривење и науку Божју непрекидно говоре и други свети пророци. Од срца зависи шта се догађа у човјеку, шта се збива са њим. Од њега зависи људско дјелање, понашање и дјела, рекао је Митрополит и истакао да место где Бог једино може да нађе Себи покоја на земљи јесте управо људско срце:

-Зато је пророк записао ријечи Божје: Чедо моје, дај ми срце твоје! Када човјек преда срце своје Господу, онда му предаје и душу своју и тијело своје. Зато се и молимо да Господ не допусти да срце наше залута на зле помисли, да не измишља изговоре за гријехе, да се не правда за своје помисли, за оно што се у њему догађа.

-Тамо гдје је срце човјеково, тамо је и Бог његов и да је зато од огромног значаја да срце своје преиспитамо, да видимо куда иде, чему и коме служи, коме га предајемо. Бог је вјечна љубав и људско срце створено и призвано да буде обиталиште те вјечне и непролазне љубави. Зато не дозволимо срцу своме да лута на зле помисли, да се не правда и не измишља изговоре за гријехе, него да кроз извршење заповијести Божјих, вјеру у живога Бога, надање у Бога и Његову божанску силу, срце своје, и тиме себе и своје биће, предамо Господу Богу живоме и истинитоме који обитава у људском срцу. Свети пост управо томе учи. Предаћемо сами себе и сав живот свој ако Богу предамо срце и душу, помисли и живот и сва своја осјећања, разум и вољу, творећи заповијести Његове и ходећи Његовим путем који води у живот вјечни. Господу нашем срцезналцу и даваоцу срца нашега, нека је слава и хвала у вјекове вјекова. Амин, беседио је митрополит Амфилохије .

По завршетку свете Литургије настављено је братско сабрање свештенства протопрезвитеријата барског и будванског.

Извор: Митрополија црногорско-приморска