Митрополит Амфилохије: Част је положити живот у одбрану светиња

-Велике народне литије су бијег народа од политичких манипулација на миран, хришћански начин, рекао је Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије на прес конференцији која је 10. марта 2020. године уприличена на тему „Уписи православних цркава, манастира и црквеног земљишта у Катастар непокретности“ у подгоричком Прес центру.

-Наше литије представљају лијек за братоубилачке ране које су дубок траг оставиле на тијелу народа који жели да поврати сопствено достојанство. Три најважније личности у држави су атеисти и то је њихово право, али они немају право да убијају Бога у народу чиме би се наставио континуитет политике подјела и братоубилаштва, казао је Митрополит и додао да је суштна Закона о слободи вероисповести спој фашизма и бољшевизма.

Митрополит се осврнуо и на проблем регистрације Српске Православне Цркве у Црној Гори. Нагласио је да је ноторна неистина да Митрополија црногорско-приморска неће да се региструје, као и да је она поштовала све законске норме које су биле на снази у нашој земљи. -То се чак односи и на Закон који је настао у вријеме комунизма који није захтијевао поновну регистрацију, рекао владика Амфилохије. Примјећује да садашњи Закон жели да натера Цркву која постоји преко 800 година на овом подручју да се поново региструје. -Тиме желе да је ставе у исти положај са новом црквом коју жели да успостави владајући ДПС и предсједник Ђукановић“, нагласио је митрополит Амфилохије који је прокоментарисао гласове који предлажу да он буде протеран из Црне Горе.

-Нека ме протјерају, гонили су и моје претходнике и то би ми била част, чак и нека ме убију попут митрополита Јоаникија – част је погинути ради одбране светиња, митрополит Амфилохије.

Извор: Митрополија црногорско-приморска