Митрополит Амфилохије: Црква Христова свједочи јединство небеских и земаљских сила

Митрополит Амфилохије: Црква Христова свједочи јединство небеских и земаљских сила
Митрополит Амфилохије: Црква Христова свједочи јединство небеских и земаљских сила
Митрополит Амфилохије: Црква Христова свједочи јединство небеских и земаљских сила
Митрополит Амфилохије: Црква Христова свједочи јединство небеских и земаљских сила

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је 21. новембра 2018. године, на Аранђеловдан - своју крсну славу, са свештенством свету службу Божју у Цетињском манастиру.

Литургијску беседу Високопресвећени је почео подсећањем на речи Господње да су најдубље тајне откривене онима који су чистога срца, а не онима који мисле да поседују велика знања. Истичући да су те тајне управо свете небеске силе, девет ангелиских чинова: архангели, ангели, серафими, херувими, господства, силе и власти, престоли, начала, Владика је објаснио да су наша небеска браћа створена када је Бог створио небо и земљу. Дакле, Бог је створио небо - небески, а после тога и земаљски свет у коме ми живимо и у коме се рађамо.

Митрополит Амфилохије је казао да су на челу небескога света управо Свети архангели: Михаило – ко је као Бог, и Гаврило – сила, моћ Божја: -Господ је видио како је демонска сила пала као муња са неба када се побунила својом мржњом и злобом против имена Божјег, против Бога љубави. Онда је архангел Михаило стао и рекао: Пазите, ријечи које понављамо на светој Литургији, као и ријечи: Поклонимо се живоме Богу и само Њему јединоме да служимо. Онда су све небеске силе запјевале пјесму коју и ми пјевамо на светој Литургији: Свет, свет, свет је Господ Бог, пуно је небо и земља славе Његове.“

Владика је подсетио је да то песма коју певамо у светој Литургији изображавајући управо небеске силе: -То је пјесма коју је запојао Свети архангел Михаило и она коју нам јавља Свети архангел Гаврило, кроз сву историју благовјесник великих тајни Божјих. Он је онај који јавља све оно што је Бог предвидио о свијету и човјеку, о свој Божанској творевини. Јављао се архангел Гаврило и древним пророцима и Пресветој Дјеви и рекао да ће родити Сина и да ће му наденути име Исус. И остали свети небески силници, архангели и ангели, серафими, херувими непрекидно испуњавају вољу Божју, прослављају име Божје, а у исто вријеме јављају вољу Божју нама људима, као наша небеска браћа.

Високопреосвећени је истакао да по древним предањима сви земаљски народи, као и сваки човек понаособ, имају свог ангела чувара, који нас прати у свим корацима нашег живота. -Небеске силе су са нама и међу нама силом Божијом. Божијом љубављу и добротом небо и земља су сједињени, рекао је Владика и подсетио да су пре него се родио Син човечји, архангели били узвишенији од човека, а од кад се родио Господ Исус Христос, онда је Он тај који је изнад анђела, и као Бог, и као човек.

-Он је тај који је сио са десне стране Бога Оца послије свога Васкрсења и Вазнесења. Он је онај кога су благовјестили свети пророци, кога су наговјештавале свете небеске силе, кога је јавио и најавио Свети архангел Гаврило, рекао је Митрополит и нагласио да су у древна времена пагански народи, а било је и хришћана, обоготворавали свете архангеле и небеске силе.

-Онда је је Лаодикијски помјесни сабор у IV вијеку, установио празник Сабор Светог архангела Михаила и осталих бестелесних сила који и ми данас прослављамо. Тада је донијета одлука да поштујемо небеске силе, али прије свега и изнад свега, да поштујемо живога Бога и да се једино Њему клањамо. Том прославом се посвједочује заједница између неба и земље у Христу Господу, заједница небеских аргангела и ангела, и нас земаљских људи, заједница у Цркви Божијој –  тијелу Христовом, заједница око Христа Богочовјека. То и јесте Црква Христова која обједињује у себе и небо, и земљу.

-Небеске силе и људе, и сва земаљска створења, обједињује Црква Христова утемељена на Христу као крајеугаоном камену. На Њему саграђена, она Њиме живи и Њиме дише кроз вјекове. Свједочи то јединство небеских и земаљских сила, и позива све људе, и сва створења, да се укључе у заједницу која није од данас до сјутра, него вјечна, непролазна заједница, јер је глава њена сам Бог, а тијело њено испуњено је силама Духа Светога животворнога, казао је Митрополит.

На крају свог архијерејског обраћања Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије је закључио: -Сабрали смо се данас и ми који смо чланови те свете Божанске заједнице да прослављамо живога Бога, али да прослављамо и нашу небеску браћу. Радујемо се што нам је Бог подарио, не само браћу на земљи, него нам је подарио и браћу на небесима. Радујемо се живоме Господу, дивноме у светим небеским силама Својим, предивноме у светим пророцима Својим, апостолима, мученицима и светима Својим. Њему нека је слава и хвала у вјекове, векова, амин!

После освећења славских колача и кољива, заједничарење је настављено уз хришћанску трпезу љубави у славу Господа нашег Исуса Христа и част Светог архангела Михаила и осталих бестелесних сила.

Извор: Митрополија црногорско-приморска