Митрополит Амфилохије: Црногорци би да их туђа пушка брани, а туђа торбица храни

Ето њима њихове чиргилице, али нека оставе нама писмо Светог Саве, Светог Петра Цетињског, Светог чудотворца Петра Петровића Његоша и азбуку Вука Караџића, поручио је митрополит црногорско-приморски Амфилохије синоћ са Светосавске академије, одржане у препуној дворани Парк у Херцег Новом.

Он је оцијенио да своју културу, азбуку и писмо после неколико вјекова могу стварати само сирова, необликована, некултурна племена.

„Ако се јави неко племе у Африци па нека ствара, али бити Бушманин у земљи Светог Саве, Светог Петра Цетињског, и после толико вјекова обликовања свог духовног, културног и историјског бића започињати нешто из почетка, то је већ нека друга прича. У овом народу, па чак ако се зове и црногорски, нема ниједног топонима који није запечаћен именом Светог Саве“, казао је митрополит Амфилохије.

Ако то, како је навео, избришеш онда си избрисао и тај народ.

„Хоћемо сада у Европу. Гдје смо до сада били? У Тунгузији? Као да нијесмо ми Балканци дали име тој Европи. Ту је Хум. Ту је хеленски народ. Наши духовни родитељи. Отац Свети Сава. Све је то израсло на јерусалимском, цариградском и светосавском простору. Сада хоћемо да идемо у заједницу европских народа. Све је то лијепо, али ови млади Црногорци хтјели би да их туђа пушка брани, а туђа торбица храни. Бојим се да се тиме одричете нас старих, правих Црногораца, оних који су знали да нас ништа не може одбранити но наша пушка и нема хљеба од туђина ако сам не зарадиш и њиме нахраниш своју дјецу. То је наук Светог Саве, то је наук Светог Петра Цетињског, то је наук који смо ми примили од времена Ћирила и Методија“ рекао је митрополит Амфилохије.

Он је казао да у Црној Гори и Србији, нажалост, преовладава латинично писмо, које је печат западног народа, што је за поштовање, али „није за поштовање да ми који смо обликовали ћириличним писмом да кажемо да то нијесмо ми”.

„Светог Саву називају окупатором. Пишемо и другим писмом, почели смо да исповиједамо неке друге вјере. Није чудо да се ствара и друга нација, језик, вјера и дрква. Наши политичари, кумровачки ђаци, мало им је било све, већ и цркву стварају. Знају да је без цркве све што раде површно, несигурно и нестабилно. Црква се не ствара на трговима и у лабораторијама. Црква се створила голготом, распећем. Она се чува и одржава кроз вјекове у тај живот који је за нас пробудио Свети Сава. Природно је да се уклапамо у европске токове, али то не треба да радимо као просјаци и неко племе које се тек сада јавља у историји“, казао је митрополит Амфилохије.

Извор: Митрополија црногорско-приморска