Митрополит Амфилохије: Експертски дијалог умјесто тортуре

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије упутио је 11. маја 2020. године писмо премијеру Душку Марковићу, у којем је затражио да се одреди нови термин за састанак експертских тимова Митрополије црногорско-приморске и Владе око Закона о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница. Он је, у писму у које је “Дан” имао увид, протестовао што се, како је рекао, наоружани полицајци шаљу на црквена врата како би се верници спречили да приступе светињама.

Први састанак експертских тимова Митрополије и Владе одржан је 11. марта, а наредни је био заказан за седам дана касније. Међутим, већ 13. марта донете су прве мере за спречавање појаве и ширења вируса корона, па је Влада заказани састанак одложила до стабилизације ситуације. У експертском тиму Митрополије су координатор Правног савета протојереј-ставрофор Велибор Џомић, ректор Цетињске богословије Гојко Перовић и чланови Правног савета Драган Шоћ, Зоран Лазаревић, Владимир Лепосавић и Дамјан Ђулафић. У владином тиму су потпредседник Зоран Пажин, професори Небојша Вучинић и Анета Спаић, шеф кабинета премијера Драгољуб Булатовић, адвокат Никола Мартиновић и правник Срђан Спаић.

Према сазнањима “Дана”, Митрополит је 11. маја упутио допис премијеру, указавши у њему на бројне проблеме који су настали с применом мера на, како је оценио, дискриминаторан начин према Цркви, злоупотребом ситуације око вируса корона само против њих. Указавши да су Влада, Скупштина и други органи у заседању, Митрополит је од Марковића затражио да се, уз поштовање мера, неодложно закаже нови термин како би се наставио експертски дијалог. Владика Амфилохије је тражио да се спречи дискриминаторна примена мера од стране Управе полиције „на ружан и непримјерен начин према вјерницима и свештенству”.

Ректор Цетињске богословије Гојко Перовић казао је за Радио Београд да је Митрополија непосредно пред инцидент у Никшићу, прошле недеље поднела Влади иницијативу за наставак преговора о спорном Закону о слободи вероисповести. Сматра да ће Влада у наредном данима да одговори на њихову иницијативу.

“Они се већ дуже вријеме састају и држе сједнице под појачаним надзором. Никаквог, значи, разлога нема да се под истим околностима преговори експертских тимова не наставе. Ми стрпљиво и смирено чекамо њихов одговор да се преговори наставе, да почну нормални разговори, који ће Црној Гори донијети нормалне законе и нормалне односе”, казао је ректор Перовић.

Најавио је да ће се литије наставити са првом могућношћу јавног окупљања, а то би, по свему судећи, сматра, требало да буде ускоро. “Сад се и последњи заражени короном не сјећа кад се заразио. Значи, наш проблем није корона (круна), него неправда, круна те неправде је антиуставни покушај да се створи државна црква, а то је намјера овог закона о слободи вјероисповијести. И то више не треба увијати у обланде”, рекао је он.

Нема основа за правну осуду

Говорећи о пуштању на слободу владике Јоаникија и никшићких свештеника, протојереј-ставрофор Гојко Перовић је казао да је превладао разум код људи који су доносили одлуке, али да је толико неразумевање било и логично, јер су, како је рекао, у последње време одлуке доношене крајње једнострано, без икаквих консултација са Црквом. Упитан да прокоментарише оптужницу која је подигнута против свештенства, он је одговорио да је Црква чиста.

“Ма само нека подижу оптужнице, ми вјерујемо да смо пред сваким судом чисти и без гријеха. Што се тиче позитивних прописа, ми смо потпуно мирни. Правна опасност у том смислу је ништавна, нема основа за правну осуду” казао је ректор Цетињске богословије Гојко Перовић, поручујући да ће се литије наставити са првом могућношћу јавног окупљања.

Извор: Дан, Митрополија црногорско-приморска