Митрополит Амфилохије и епископ Јоаким у Дајбабама

Митрополит Амфилохије и епископ Јоаким у Дајбабама
Митрополит Амфилохије и епископ Јоаким у Дајбабама
Митрополит Амфилохије и епископ Јоаким у Дајбабама
Митрополит Амфилохије и епископ Јоаким у Дајбабама

Митрополит Амфилохије и Епископ Јоаким поводом празника преподобног Симеона Дајбабског служили Литургију у манастиру Дајбабе

Поводом празника Преподобног Симеона Дајбабског, који пада 1. априла, Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приоморски г. Амфилохије и Епископ полошко-кумановски г. Јоаким служили су 30. марта 2014. године са свештенством свету архијерејску Литургију у манастиру Дајбабе код Подгорице, у којем почивају мошти овога светитеља.

Одговарали су ученици Богословије Светог Петра Цетињског, а молитвено су учествовали многобројни вјерници, међу којима је био и замјеник амбасадора Руске Федерације у Подгорици господин Сергеј Феропонов.

У току Литургије светим крштењем је Цркви Христовој прибројана слушкиња Божија Јелена.

У литургијској бесједи митрополит Амфилохије је казао да бити по Божијем лику значи бити својом природом свједок свога Творца.

„А оно што каже пророк ‘по подобију’, по прилици, како ми то преводимо на српски језик, то је оно на шта је призван човјек, на оно чиме је Бог обдарио човјека и што је уградио у човјекову природу, а има оно што сам човјек треба да оствари кроз свој живот на основу тог Божанског дара и тога што је Бог у њега уградио“, рекао је Владика.

„Подобије значи уподобљавање живоме Богу, још дубље и савршеније уподобљавање Њему, постајање још ближим још сроднијим живоме Богу. Зато је и призив записан и изречен устима самога Господа: Будите савршени као што је савршен Отац ваш небески“, прецизирао је Митрополит црногорско-приморски.

Он је рекао да је то мјера људскога савршенства и мјера тога подобија.

„Не само да буде сличан стварима, бићима, предметима и створењима око себе, не само да носи оно што је Бог уградио у њега, у његову природу и у природу око њега, него да на основу тога умножава, да узраста у мјеру раста висине Христове“, рекао је Митрополит Амфилохије.

Након причешћа вјерних, благосиљан је славски колач, а онда се митрополит Амфилохије још једном обратио сабранима на Служби, честитао игуману Данилу и манастирској братији славу и уручио архијерејску похвалницу г. Ивану Мугоши из Подгорице за несебични труд и пожртвовање на уређењу манастира Дајбабе.

Сабор у Дајбабама завршен је славском трпезом хришћанске љубави.

Извор: Митрополија дабробосанска