Митрополит Амфилохије и Епископ Теодосије служили Свету Литургију у Приштини

Мјестобљуститељ Епархије рашко-призренске и косовско-метохијске Високопреосвећени Митрополит Амфилохије данас је служио Свету Литургију у приштинском храму Светог Николе уз саслужење викарног Епископа Теодосија и пет свештенослужитеља. Ово је била прва прилика после дуже времена да се на Светој Литургији у овом храму нађу три досадашња пароха храма Светог Николе - протојереј Ранђел Денић, садашњи намесник приштински у Грачаници, протојереј Радивоје Панић, садашњи старешина храма Светог Саве у Београду, и протојереј Мирослав Попадић, садашњи парох у Лешку. Отац Мирослав је био и последњи парох приштинског храма Светог Николе до 17. марта 2004. године, када је у поселдњем тренутку спасен из запаљеног парохијског дома, док је сама црква већ била у пламену. 

У међувремену храм Светог Николе је обновљен и освећен заједно са парохијским домом у коме се налазе два намештена стана у којима ће живети свештеник и ђакон са својим породицама. Митрополит је именовао јереја Дарка Маринковића за пароха приштинског, а Стева Митрића поставио за ђакона ове парохије. Тиме је овај храм стављен у потпуну и редовну литургијску употребу. Такође је обновљена и крстионица са звоником, а цео комплекс храма је уређен захваљујући и труду Срба из Приштине којима је ово сада главно место окупљања. Преостали су конзерваторски радови на фрескама који ће постепено бити обављани у координацији за Заводом за заштиту споменика културе из Београда и канцеларијом Завода у Лепосавићу.

У Светој Литургији, поред приштинских Срба, учествовали су студенти са Учитељског факултета у Митровици. Митрополит Амфилохије је након Свете Литургије освештао парохијски дом у коме је за све присутне приређено послужење.

Детаљнији извештај са аудио записом беседе Митрополита Амфилохија ће бити постављен ускоро на Епархијском веб-сајту.

Извор: Епархија рашко-призренска