Митрополит Амфилохије и Епископ Јован служили у манастору Острог

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије и Њеогово Преосвештенство Епископ диоклијски Г. Јован служили су поводом празника Светог Василија Острошког Свету службу Божију у манастиру Острог.

«Свети Василије је од своје младости заиста свега себе предао Господу», казао је Митрополит Амфилохије обраћајући се бројним вјерницима сабраним у Острошкој Светињи. «Његови родитељи, Херцеговци из Мркоњића, били су двије чисте богобојажљиве душе које су у страху Божјем проводиле свој мукотрпни живот и које су у страху Божјем зачеле и родиле овај сасуд Божје благодати», рекао је Митрополит.

«И као чобанче херцеговачко и касније у манастиру Тврдошу и у Светој Гори Атонској гдје су његове ноге стизале, свуда куда је гредио и ходио, Свети Василије је све радио само да би Господу угодио и у себе унио свјетлост Богопознања. И у добру и у невољама он је остајао вјеран Господу. Сав његов живот био је у знаку крсно-васкрсне Пасхе, у знаку крста и Христовог Васкрсења».

«Ту своју вјеру он је преносио и данас преноси на свој народ», закључио је Митрополит Црногорско-приморски.

Извор: Митрополија црногорско - приморска - Р.В.