Митрополит Амфилохије и викарни Епископ Атанасије присуствовали полагању заклетве председника Србије

Инаугурација председника Србије

Новоизабрани председник Србије Борис Тадић положио је, на празник Сретења Господњег, заклетву у Дому народне скупштине чиме је започео петогодишњи мандат. Седници су присуствовали Његово Високопреосвешетнство Митрополит црногорско-приморски Г. др Амфилохије и Његово Преосвештенство викарни Епископ хвостански Г. Атанасије, у име Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве и Његове Светости Патријарха српског Г. Павла, највиши државни званичници, премијер Србије др Војислав Костуница, председник Скупштине Србије Оливер Дулић, министри, представници традиционалних цркава и верских заједница, представници дипломатског кора и Престолонаследник Александар Карађорђевић са супругом Катарином.

'Никада нећу одустати од борбе за наше Косово и Метохију и свом снагом ћу се борити да Србија буде у ЕУ', рекао је Тадић обраћајући се на свечаној седници. Према његовим речима, задатак свих државних институција је да раде пуним капацитетом на одбрани интереса грађана Србије, економском напретку земље, европској перспективи и очувању суверенитета и интегритета Србије.

Тадић је заклетву положио читањем и потписивањем текста који је утврђен новим Уставом Србије, после чега је изведена химна 'Боже правде'.

Текст заклетве коју је председник прочитао гласи: 'Заклињем се да ћу све своје снаге посветити очувању суверености и целине територије Републике Србије, укључујући и Косово и Метохију као њен саставни део, као и остваривању људских и мањинских права и слобода, поштовању и одбрани Устава и закона, очувању мира и благостања свих грађана Републике Србије и да ћу савесно и одговорно испуњавати све своје дужности'.