Митрополит Амфилохије: Истинска вјера је она која дјела

Митрополит Амфилохије: Истинска вјера је она која дјела
Митрополит Амфилохије: Истинска вјера је она која дјела
Митрополит Амфилохије: Истинска вјера је она која дјела
Митрополит Амфилохије: Истинска вјера је она која дјела

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је 31. децембра 2018. године свету архијерејску Литургију у манастиру Бешка на Скадарском језеру.

У архипастирској беседи Високопреосвећени Митрополит је казао да је вера основа свега онога чему се надамо – провера невидљивих ствари, али вера која не испуњава закон Божји је мртва – неделотворна:

-Тек када се вјера претвори у дјело онда она постаје истинска права вјера.Човјек је призван и обдарен од Бога не само да гледа тјелесним очима, које данас јесу а сјутра нијесу, него да отвори очи срца свога, да срце прогледа и да срцем види.

Владика је појаснио да је слепац из јеванђељске приче видео Господа и чуо Његов глас када су се његовом вером очи његовог срца отвориле:

-Тако ће и сваки човјек прогледати када његово срце прогледа и буде у стању да види и сагледа себе самога, своју душу, живот и тајне овога свијета, а прије свега кад види живога Бога – Творца неба и земље кроз кога је све постало што је постало. Припремајући се за Христово рођење припремамо се да видимо Господа од Дјеве рођенога, да Му се поклонимо на начин као што су Му се поклонили анђели пјевајући пјесму са чобанима Слава на висини Богу, на земљи мир, међу људима добра воља.

Митрополит је казао да је дан Христовог рођења дан надубљег присуства Бога у свеукупној творевини и људској природи – оваплоћење Бога:

-Бог који постаје човјек, савршени Бог који постаје савршени човјек и људска природа кроз Њега и у Њему задобија своје савршенство, пуноћу, тајном Његовог рођења и откривења Његове Божанске љубави кроз Његово распеће. Мјера Божанске љубави је распеће Христово – Његов принос за живот човјека, свијета. Ту се открива Бог као вјечна љубав, не Бог као неки господар, владар свијета, него онај који жртвује Себе за живот свијета Својим распећем а у исто вријеме Својом жртвом дарује човјеку вјечни живот.

Нагласивши да новим рођењем Духом Светим и водом, у тајни крштења и тајни делања Божјих заповести, човек задобија вечни и непролазни живот, владика Амфилохије је истакао:

-Зато је Господ и заповједио да се Његово Јеванђеље проповједа свим народима и да сви земаљски народи и људи дјелају дјела Господња као плод те проповједи. Онај који дјела дјела Господња он остварује и претвара у живот своју вјеру. Он дјела и Господ дјела кроз њега и открива му се та велика и света тајна Бога као творца и Бога као дјелатеља: Отац мој до сада дјела и Ја дјелам .

Митрополит је појаснио да је свеукупна творевина и све оно што је Бог делао кроз историју од настанка света, стварања човека, дело Божије и да оно управо врхуни у великој светој тајни Христовог оваплоћења:

-То Његово дјело се продужује Његовим животом, проповјеђу Богочовјечанском, Његовим жртвовањем за живот свијета, Божанском љубављу којом Он грли свако људско биће. На ту љубав је призван и човјек, да на Христолики начин ту Божанску љубав остварује у своме животу и да ту и такву љубав свједочи према сваком створењ. То је једина истинска и права љубав и они који су Христови живе, дишу и миришу таквом Христоликом љубављу.

Високопреосвећени Митрополит је казао да кад ту љубав задобијемо онда и духовно прогледамо, отворе се очи срца и душе наше, од слепаца постанемо видовита бића.

-То је она видовитост и свјетлост за коју се молио Свети Григорије Палама: Господе просвети таму моју. Нема ништа значајније за човјека него да се просвети тама његовог бића, а просвећује се управо тим темељем бића кроз вјеру на живоме Богу- Богу љубави и доношењем плодова те и такве вјере у своме животу“, поручио је у својо бесједи  Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије у манастиру Бешка.

Извор: Митрополија црногорско-приморска