Митрополит Амфилохије: Јадна је држава ако се плаши од пјесника

Митрополит Амфилохије: Јадна је држава ако се плаши од пјесника
Митрополит Амфилохије: Јадна је држава ако се плаши од пјесника
Митрополит Амфилохије: Јадна је држава ако се плаши од пјесника
Митрополит Амфилохије: Јадна је држава ако се плаши од пјесника

Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије одликовао је 23. фебруара 2020. године чланове гупе  „Београдски синдикат“ Златним ликом Петра Другог Ловћенског Тајновидца за надахнуте песме, ревност и бригу за мајку Цркву и састрадалну љубав, посведочену кроз песме „Догодине у Призрену“ и „Свиће зора“, посвећене одбрани светиња у Црној Гори и на Косову и Метохији.

Како су три члана групе Феђа Димовић, Блажо Вујовић и Бошко Ћирковић враћени са граничног прелаза Добраково и подгоричког аеродрома, због, како су навели, националне безбједности, грамату и орден је у манастиру Михољска Превлака код Тивта, у име групе примио Александар Протић –  једини члан који је успео да уђе у Црну Гору.

„Београдски синдикат“ је требало да учествује на литији у подгоричком насељу Стари аеродром и након тога наступи испред Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици.

Уручујући награду, Високопреосвећени је казао да је у Црној Гори васкрсао народ и да је кроз његово буђење и наша Црква на овим просторима постала један од најзначајнијих духовних центара не само нашег народа, него свеукупне Европе и свијета.

„Ово што се догађа ових дана, ови молебни и благословене литије то је нешто јединствено што се данас догађа у свијету. Народ масовно излази на молитву Господу, Пресветој Богородици у знаку братске љубави и слободе. Одавно је требало и чекало се да се народ Црне Горе пробуди и да задобије слободу и ослободи се од страха“, казао је владика Амфилохије и објаснио да је све што се догађало код нас последњих година било у знаку страха, нарочито од 1945. године.

По његовим речима први пут после толико времена дух који његује Црква Христова, дух љубави и заједништва, братске слоге и слободе, и страха само пред Богом, а не пред моћницима овога света, се пробудио и „то је велики Божји дар“. Подсетио је да је члановима групе „Београдски синдикат“ који су требали данас да наступе у Подгорици, забрањен улазак у Црну Гору, истичући да је јадна држава и Црна Гора ако се плаши од песника:

„Црна Гора која је огњиште великих пјесника и светаца Божјих, великога Петра Другог Ловћенског Тајновидца, та Црна Гора се уплашила од пјесника. Зато је забранила и долазак највећем пјеснику послије Његоша у Црној Гори, Матији Бећковићу. Он је опасан по својим пјесмама. Нико тако није написао величанствене пјесме о Црној Гори као Матија Бећковић, јесте изразио и тугу своју због Црне Горе која је била и која нестаје. То је тачно, то је чињеница, али све што је написао је истина.“

Говорећи о томе да је Бећковић писао на ровачко-морачком дијалекту, Владика је казао да је сада црногорски дијалекат проглашен за језик. По његовом мишљењу „ваљда је страх за тај језик измишљен, који је сада завладао у Црној Гори, разлог да се плаше пјесника“. Истакао је да су ови који забрањују песницима улазак у Црну Гору потомци оних који су срушили цркву Светога Петра Цетињскога на Ловћену, оскрнавили мошти Петра Другог Ловћенског Тајновидца и ухапсили га.

Обурдавајући цркву са Ловћена обурдали су Црну Гору, оцинио је митрополит Амфилохије и додао да Црна Гора не може нестати јер је она саграђена на богољубљу и братољубљу: „Сви који су у Црној Гори кроз вјекове ходили светим путем Божијим су усправљали овај народ и данас из те усправљености народ је кренуо да прославља име Божије улицама у миру и љубави, радости и братској слози и слободи.Тако су и ови млади људи из Београдског синдиката кроз те своје пјесме пјевали веома опасну пјесму за Црну Гору, која није ништа друго него поновљени тестамент и химна краља и господара Црне Горе Николе Првог Петровића.“

Захваљујући се на награди Александар Протић је казао да му је драго што је данас са браћом у Црној Гори, и уједно изразио жаљење због одсутности осталих чланова групе, истичући да свима њима „све ово што се дешава последњих дана у Црној Гори даје велику вјеру и наду“.

Извор: Митрополија црногорско-приморска