Митрополит Амфилохије лсужио на Пелевом Бријегу

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је 5. јуна 2010. године са свештенством Свету службу Божију у манастиру Светог Николаја Мирликијског на Пелевом бријегу у Братоножићима.

„Све људске чежње прије Христовог Рођења биле су уствари чежње за Њим", рекао је Владика у литургијској проповиједи сабраним вјерницима. „То су свједочили древни старозавјетнио пророци говорећи о Искупитељу, о Месији, о Помазанику Божјем, који ће доћу у овај свијет. Та такозвана месијанска идеја је присутна у свим религијама свијета, нарочито у индијској религији. Много је у тим чежњама и лажнога и погрешнога, да не кажем и демонскога, али ипак иза свих њих се скрива управо та чежња за додиром са Богом, за примањем вјечнога живота".

„Није случајно Владика Раде говорио за земаљске мудрости да су „кроз мраке жедно тумарање". Тумарали људи, тумарали мудраци кроз сву историју кроз мрак. А то тумарање је било - жедно тумарање, како је то дубоко осјетио ловћенски пророк, за Њим, за Живим Богом. И он је тумарајући, идући за мудрацима и њиховим знањем на крају пришао Њему, па је записао у свом завјештању: Твоје је слово све из ничега створило, Твоме закону је све покорно. Открила му се о дотакао се Владика Раде те велике и Свете истине".

„Зато је завршетак његове „Луче микрокозма": О, преблаги, тихи учитељу, слатка ли је света бистра вода, с источника Твога бесмртнога... Васкрсењем смрт си поразио, земља слави свога спаситеља".

Митрополит Амфилохије је са свештенством и вјерним народом након литургије пререзао славски колач код гроба Пеја Станојева Балевића, свештеника и војводе братоножићког.

„На овом мјесту Светог Николаја, мјесту светородне лозе Бранковића ми смо дужни да се сјетимо Светиње хљеба, да га цјеливамо и кад га цјеливамо да кажемо да нијесмо ми једни с другима кад се цјеливамо него - Христос је међу нама. Христос, Који је хљеб живота и који нам дарује хљеб и свима људима заповиједа да се подједнако дијели хљеб свима. Да се не отима хљеб од браће, да се не умаче у крв братску да се не устоличи у људским срцима вучје самољубље, него да се устоличи братољубље. Дај Боже да тај наук и попа Пеја Станојева и свих оних који су овдје похрањени и чекају васкрсење мртвих и ми утувимо", рекао је Владика Амфилохије.

Братство Дармановића на челу са г. Илијом Дармановићем, као овогодишњи домаћин славе, припремило је за Митрополита, свештенство и све учеснике сабора славску трпезу. Приређен је и богат културно-умјетнички програм уз учешће пјесника, гуслара, говорника и КУД-а „Врсута" из Сутомора.

Славско кумство за наредну годину од г. Илије Дармановића примио је у име братства Вељовића г. Илија Вељовић.

Сабор је настављен народним весељем.

Извор: Митрополија црногорско-приморска