Митрополит Амфилохије: Надам се да ће се одазвати на очински позив и да неће бити предати Црквеном суду

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије Радовић у првом обраћању новинарима након преузимања дужности администратора Рашко-призренске епархије изјавио је да је „епархија жива и стабилна".

Митрополит Амфилохије: Надам се да ће се одазвати на очински позив и да неће бити предати Црквеном суду. Живот се наставља. Свештенство, већина монаштва и скоро цео народ имају поштовања према одлукама највећих црквених органа прихватајући са смирењем и црквеним расуђивањем промене у Епархији. Надам се да ће Епархија у догледно време добити поново свог сталног архијереја - изјавио је митрополит.

Осврћући се на ситуацију у манастиру Црна Река, он је казао да је са тамошњом братијом обавио разговор и предочио им одлуке Сабора, умољавајући их да остану у свом манастиру и наставе монашко служење ћивоту Светога Петра Коришког. „То сам говорио и братији у Светим Архангелима и свој другој братији и монасима у Епархији, очекујући од њих да остану верни своме свештеничком позиву, да остану верни распетом Косову и Метохији."

- Нажалост, братија из Црне Реке ових дана је отишла, негде се приватно сместила близу Чачка. Предочио сам им да ће, уколико напусте Црну Реку и своје послушање и одбију да прихвате позив да се врате, морати да се предузму мере због рушења канонског поретка и отказивања послушности. Надам се да ће се одазвати на очински позив и да неће бити предати Црквеном суду - изјавио је митрополит додајући да то важи за све монахе и монахиње.

Осврћући се на меморандум о обнови порушених и спаљених цркава на Космету, он је казао да се обнова наставља и трајаће све док Европска заједница буде спремна да материјално обезбеђује обнову.

- Они су узрочници катастрофе на Косову и Метохији. Нису спречили да се догоди прогон српског народа и уништавање светиња. Меморандум није ништа друго до прихватање одговорности од стране Европске уније. Не стоји прича да је меморандум признавање некакве непостојеће државе. Управо обрнуто - закључио је Митрополит.

Извор: Блиц