Митрополит Амфилохије: Нека ме хапсе, одавно су у рату с Богом

Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије у изјави “Новостима” поручио је налогодавцима позива за саслушање због служења опела истоичару Владимиру Јовићевићу да им се неће одазвати јер има своје обавезе.

-Поручујем налогодавцима позива за саслушање да им се нећу одазвати јер имам своје обавезе. Могу то учинити тек после понедјељка и то једино на Цетињу. Ово што се десило је прича за себе, јер на сахрани Влада Јовићевића никог није било осим његова три сина, супруга, калуђери, амбасадор Србије у Црној Гори Владимир Божовић, Андрија Мандић и ја. И сви на прописаном одстојању, казао је он. 

У позиву који је након сахране уручен митрополиту Амфилохију стоји да се позиву мора одазвати одмах “због постојања основане сумње за КД из члана 287 КЗ ЦГ”, уз упозорење да ће у случају неодазивања позиву бити “принудно доведен на основу члана 259 ст 1 ЗКП”.  

На питање да ли очекује репресивнији одговор надлежних казао је нека изволе да га хапсе. -Што се мене тиче нека изволе да хапсе. Па мој претходник Јоаникије убијен је са свештенством, а митрополит Арсеније одлежао шест година у затвору. Да сам ја био у његово вријеме био бих сигурно стријељан или доживотно осуђен у односу на њега, казао владика Амфилохије. -Власт може да ради шта хоће и како хоће. Ја сам ипак митрополит Црне Горе и то Митрополије која је родила Црну Гору, ону праву, петровићевску изворну Црну Гору. Ова власт нека што себе брука, него брука и Црну Гору пред међународном јавношћу, својим безакоњем и понашањем. Објавили су рат Богу и Цркви која је стварала ову државу, рекао је митрополит Амфилохије.

Извор: Митрополија црногорско-приморскја