Митрополит Амфилохије: Одрицање од Косова би било упљувак на лице Црне Горе

Митрополит Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије служио је 31. маја 2008. године Свету Службу Божју у манастиру Светог Николе на Пелевом бријегу код Подгорице.

«Свети пророк Божји учи сва људска покољења да Богу пјевамо пјесму вјечну, непролазну и да прослављамо Његово Свето Име, јер је у Његовом Имену правда и истина. Он нам је открио велику и Свету истину коју читамо у Јеванђељу Ја и Отац једно смо. Та велика тајна Његове Личности је оно око чега се окреће све што постпоји. С једне стране Он јесте човјек, рођен, али силом Духа Светога. Он носи људску природу, али у исто вријеме Он је Живи Бог, јер да је само човјек, не би могао бити Спаситељ и Искупитељ рода људскога. И Њему као Богочовјеку појемо Свету пјесму», рекао је Митрополит Амфилохије.

«Зато постоји Црква Христова да обједуњује људе и људска покољења. Све што је само земно и земаљско, оно долази и пролази, а оно што је Божје и Божанско, оно остаје. Овај Свети храм нас сабира и просвећује свјетлошћу вјечне и непролазне истине», истакао је Архиепископ Цетињски у беседи бројним верницима окупљеним на слави Манастира Светог Николе.

После Свете Литургије настојатељица манастира мати Евлалија и братство Бешовића су за славском трпезом љубави угостили Митрополита, свештенство и бројне госте данашњег саборовања.

Митрополит Амфилохије је, поздрављајући свечаре, казао да «може да се догоди безумље да неко у Црној Гори, није ни битно ко, каже да Косово није његово».

«Ништа срамније од тога Црна Гора не би доживјела откад је настала. То би био упљувак и на Светог Јована Владимира који је некад владао Косовом, и на Војислављевиће, и на Немањиће, и на Балшиће, и на Бранковиће, и на Лазаревиће, и на Црнојевиће, и на Петровиће. Не дај Боже да се то догоди, а може да се догоди, јер има свега на свијету. Али је свака сила за времена, а Божија је свевремена», упозорио је Митрополит Амфилохије.

Извор: Митрополија црногорско-приморска - С.Ж./Р.В.