Митрополит Амфилохије освештао храм на Лијештима

Митрополит Амфилохије освештао храм на Лијештима
Митрополит Амфилохије освештао храм на Лијештима
Митрополит Амфилохије освештао храм на Лијештима
Митрополит Амфилохије освештао храм на Лијештима

Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије освештао је 24. октобра 2015. године обновљену цркву Светог Николаја Мирликијског на Лијештима у Кучима и у њој са свештенством служио свету архијерејску Литургију.

Након Литургије Владика је одслужио парастос свима који почивају на гробљу у порти храма.

У архипастирској бесједи митрополит Амфилохије је казао да признаје Црну Гору својих предака и да је та Црна Гора независна. „То није Црна Гора слушкиња горих од себе, која постаје шрафић у једној милитаристичкој, тоталитарној, терористичкој, међународној организацији која се зове НАТО. И то проглашавају за слободу. То није моја Црна Гора, није Црна Гора мојих предака“, казао је Митрополит црногорско-приморски.

Он је казао да не вјерује да је то Црна Гора ни једног здравог и здравоумног Црногорца. „Поготово не оног Црногорца који зна да је створен по лику и подобију Божјем“, поручио је митрополит Амфилохије.

Митрополит Амфилохије је благословио све обновитеље храма Светог Николе, а најзаслужније међу њима одликоваоје архијерејским похвалницама. Архијерејске похвалнице су добили: Перица Спаић, Божина, Ратко и Веселин Спаић, као и Бато Ђуровић.

На крају је Владика поручио: „Ми смо за истинску Црну Гору, за слободу од гријеха, сатанске силе и смрти“. „То је оно чиме смо живјели и за шта смо се жртвовали кроз вјекове. И зато презиремо сваку тиранију“, поручио је митрополит Амфилохије.

Митрополит Амфилохије: Без духовног и моралног препорода нема спаса Црној Гори

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије казао је да се наше домаће слугерање клањају лажној Европи.

„Није то Европа, Европа смо ми. Ми смо коријен Европе. Јелада, Атина и ови балкански простори – ту се родила Европа. Ови простори су јој дали и име, крстили је“, рекао је Митрополит Амфилохије након Свете литургије, коју је јуче са свештенством служио у цркви Светог Николе у селу Лијешти у Кучима.

Он је рекао да је садашња Европа посуновраћена Европа и да не служи на част дијелу Црногораца који се у име људсих права, интереса и свега другога, намјесто да остану вјерни свему ономе чему је Црна Гора била вјерна вјековима, као пузавци клањају таквој Европи.

Митрополит Амфилохије је НАТО пакт назвао тоталитарном милитаристичком организацијом, реквши да није било горе организације те врсте откад постоји свијет.

„Узме ти образ, узме ти душу, узме ти морал, узме ти земљу, отрује ти воду и још треба да му кажеш ‘хвала ти, да ти се клањам. Ти си мени спаситељ и избавитељ'“, казао је он.

Владика је рекао да без духовне обнове нема напретка, јер духовна обнова претходи сваком другом напретку и препороду.

„Подсјећам ове наше главаре, и једне и друге, да без духовног и моралног препорода нема спаса Црној Гори. Иначе, остаће све – сјаши курта да узјаше мурта. А од тога вајде нема“, поручио је Митрополит црногорско-приморски.

Извор: Митрополија црногорско-приморска