Митрополит Амфилохије освештао храм Светог Стефана Дечанског на Паштровској Гори

Митрополит Амфилохије освештао храм Светог Стефана Дечанског на Паштровској Гори

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије извршио је 25. јуна 2011. године освећење обновљеног храма Светог Стефана Дечанског на Паштровској гори и у њему са свештенством и вјерним народом служио Свету архијерејску литургију.

У литургијској проповиједи Владика је бесједио о Светом краљу Стефану Дечанском за кога је рекао да је био велики страдалник.

„Очи су му вадили и Бог му је враћао његове очи. И крај му је био мученички, јер је задављен на Звечану. Зато га је Господ и прославио, зато његове мошти данас миришу. Зато су, ево, и на другим мјестима, подалеко од манастира Дечани, гдје почивају његове Свете мошти, подизани храмови у славу Божију и част тог великомученика, краља српскога Стефана Дечанскога“.

„Ево и овдје преци паштровски подигли су овај храм у његову част, па је и то једно свједочанство коме је овај народ припадао и коме се Богу клањао, којим светињама је служио и које је свеце прослављао. Данас кад многи кажу да ови крајеви нијесу имали никакве везе са Србима, са краљевима Немањићима, владарима и Светитељима Божјим, са Пећком Патријаршијом, ево живога и опипљивога свједока – спомена Светог Стефана Дечанскога на Паштровској гори“.

„Временом се први храм урушио, али се показује да Паштровићи не заборављају своје коријене, своје поријекло, не заборављају своју душу, па се ево обнављају храмови на Паштровској гори – храм Светог Спиридона, храм Светог Димитрија, храм Светог оца Николаја, храм Светог пророка Илије. И ево сад и овај храм Светог Стефана Дечанскога, а не бих се зачудио да у скорије вријеме буду обновљени и други храмови који су овдје били као што је храм Светих првоврховних апостола Петра и Павла и храм Светог Преображена на планини“.

„Све су то тапије, свједочанства вјерности овога народа Христу Господу и Његовим Светитељима, вјерности вјери православној, изворној вјери“, рекао је Владика Амфилохије.

Митрополит Амфилохије је након освећења храма и литургије посјетио и манастир Рустово.

Извор: Митрополија црногорско-приморска