Митрополит Амфилохије отворио Међународни научни скуп «Правни положај Цркава и вјерских заједница у Црној Гори данас»

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије отворио 23. маја 2008. године у Бару Међународни научни скуп «Правни положај Цркава и вјерских заједница у Црној Гори данас».

Организатори скупа су Митрополија црногорско-приморска, Епархија будимљанско-никшићка, уз учешће Бискупске конференције Римокатоличке Цркве Србије и Црне Горе, Исламске заједнице Црне Горе, Фонда јединства православних народа из Москве.

«Аутономија коју Црква има по својој природи је овдје, и то је можда јединствен случај у Европи, послужила за обликовање Црне Горе као државе», казао је отварајући скуп Митрополит Црногорско-приморски Господин Амфилохије. «И наравно, то се одразило на однос између Цркве и државе за вријеме кнежевине и краљевине Црне Горе. Православна Црква је у то вријеме била државна вјера, све до 1918. године.»

«Дошло је, наравно, до промјена у државном устројству на овим просторима, настала је Краљевина Југославија. То је довело до промјене односа између државе и цркава и вјерских заједница, а исто то се догодило и након Другог свјетског рата. Социјализам, који је тада завладао овим просторио, поставио је темеље другачијих односа, не само што се тиче одвајања Цркава и вјерских заједница од државе него и у односима између једних и других», додао је он.

Подсјећајући да се промјене нијесу на томе зауставиле, Митрополит Амфилохије је рекао да послије 1990. године «имамо стварање нових држава на просторима некадашње Југославије од којих је Црна Гора међу последњима постала независна».

«Сада смо поново пред тим изазовним питањем како и накоји начин обликовати тај однос државе и Цркава и вјерских заједница. Ти нови изазови су повод за одржавање овог научног скупа», закључио је Владика заблагодаривши на крају свима који су се одазвали позиву за учешће у његовом раду.

Учесницима скупа обратио се и Епископ Будимљанско-никшићки Господин Јоаникије. «У Црној Гори се поодавно појавила потреба за одржавањем оваквог скупа и велика је срећа што је до њега дошло у данима када Црна Гора тражи и налази свој пут у Европу и европске интеграције», рекао је он.

«Међутим», подвукао је он, «потреба једног оваквог дијалога проистиче највише из чињенице да је Црној Гори неопходно унутрашње разумијевање и стицање повјерења између државе и Цркава и вјерских заједница. И када постигне тај унутрашњи склад и повјерење, онда она може одговорити тим новим изазовима овог времена».

«Биће веома значајно да чујемо различита искуства и све оне пожељне моделе регулисања тог односа, што ће много помоћи црногорском друштву да у складу са својом традицијом нађе најбоље рјешење за односе измешу државе и Цркава и вјерских заједница», закључио је Владика Јоаникије.

У име предсједника Црне Горе Филипа Вујановића скуп је поздравила његов савјетник за људска и мањинска права др Соња Томовић-Шундић, а испред реиса Исламске заједнице Црне Горе Рифата Фејзића подгорички имам Џенан Рамазетовић.

Скупу присуствују амбасадори Русије, Њемачке, Србије и Румуније, представници Бискупске конференције Србије и Црне Горе, Европске комисије у Црној Гори, Хришћанског европског политичког покрета, Митрополит Варненски и Великопреславски Бугарске Православне Цркве Господин Кирил, те бројни вјерски, научни и политички радници из земље и иностранства.

Извор: Митрополија црногорско-приморска - Р.В.