Митрополит Амфилохије Пеђи Ристићу уручио Златни лик Петра II Петровића Његоша

Пројектант подгоричког Саборног храма Христовог Васкрсења др Пеђа Ристић одликован је данас Златним ликом Светог Митрополита Петра II Петровића Његоша, Тајновиодца ловћенског.

Ово високо одликовање Ристићу је уручио Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије на свечаности уприличеној у новоосвештаном подгоричком Саборном храму.

Господин Митрополит је, уручујући одликовање господину Ристићу рекао да се Саборним храмом Христовог Васкрсења Подгорица уписала у Божје градове у Европи.

„Један од најзаслужнијих за љепоту овога храма, за његово знамење, јесте др Пеђа Ристић, који је његов главни неимар. Он је, мирне душе могу да кажем, надахнут Духом Светим, а не само својим образовањем, пројектовао овај храм“, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Владика је рекао да је храм у Подгорици круна Ристићевог животног дјела заједно са храмом Светог Јована Владимира у Бару.

„Са тог разлога додјељује се Златни лик Петра II Петровића Његоша архитекти др Пеђи Ристићу, богонадахнутом неимару Храма Христовог Васкрсења, озареном виђењем тајне свесветија ловћенског Тајновидца“, рекао је Митрополит  Амфилохије на свечаности уручења одликовања.

Уз одликовање, Владика је Ристићу поклонио и реплику чувеног Подгоричког дискоса из четвртог вијека чији се оригинал чува у санктпетербуршком Ермитажу.

Исти поклон данас је од Митрополита Амфилохија добио и протонеимар храма Момчило Станојевић.

„Ја овдје осјећам пуноћу, пуноћу свих својих предака и пуноћу свих својих потомака на свом тлу, на свом коријену. Ето толико“, казао је Риостић након што је примио одликовање из руку Митрополита Амфилохија.

Извор: Митрополија црногорско-приморска