Митрополит Амфилохије: Полиција дискриминише свештенике

-Претреси свештеника и монаха на граничним прелазима политички су и антицрквено мотивисани, оценио је Митрополит црногорско-приморски Амфилохије, који је од Савета за грађанску контролу полиције тражио да испита законитост таквог поступања.

То пише у притужби на поступање полиције коју је Митрополит предао Савету, а којом је тражио да то питање хитно ставе на дневни ред, како би се “дисркиминаторне активности према православном свештенству и монаштву прекинуле”.

-Већ скоро мјесец, на друмским граничним прелазима Црне Горе се врши својеврсна непосредна дискриминација православног свештенства и монаштва Митрополије црногорско-приморске и епархија Српске Православне Цркве у Црној Гори, као и православних свештеника и монаха који из других држава из поклоничких разлога светињама, као и до сада долазе у Црну Гору. О томе смо непосредно обавијештени од стране свештенства и монаштва које је без икаквог разлога, и то само због тога што припадају Православној цркви, задржавано на граничним прелазима и само су њима, на очиглед грађана, вршени претреси аутомобила, написао је митрополит Амфилохије.

Истакао је да су бројни медији у Црној Гори и региону извјештавали о тој “небивалној појави” и члановима Савета доставио један доказ тога, наглашавајући да су остали доступни на интернету.

-Не спорећи право припадницима Граничне полиције на граничним прелазима да, у складу са законским прописима, врше службене дужности, ипак морамо да примијетимо да се ради о политички и антицрквено мотивисаним активностима, након усвајања Закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница, које су недопуштене у демократском друштву и правној држави. У овом случају, само је једна група лица – православно свештенство и монаштво, означена као ‘државно опасна’ и према њој се дискриминаторно поступа, истакао је Митрополит.

Митрополит Амфилохије је нагласио је да приликом претреса није пронађена ниједна недозвољена ствар. Он је Савету доставио записник Управе полиције сачињен на захтев епископа Јоаникија, након што је полиција 7. фебруара претресла аутомобил у ком је био.

-Наведеним поступањем се врши непосредна дискриминација по основу вјере, што је Уставом и законима Црне Горе забрањено, али и својеврсно застрашивање свештенства и монаштва, као и бројних грађана на граничним прелазима. Указујемо да је Управа полиције потврдила ове наводе ‘Вијестима’ 4. фебруара”, пише у Митрополитовој притужби.

Тог дана УП је, након претреса аутомобила у ком је био свештеник Велибор Џомић, “Вијестима” саопштила да свештена лица “нијесу изузета од вршења граничних провјера” и да су службеници ГП “вршили и преглед моторних возила у којима су се налазила свештена лица”.

Митрополит Амфилохије је замолио Савет да питање дискриминације свештенства неодложно стави на дневни ред “како би се овакве дискриминаторне активности према православном свештенству и монаштву прекинуле”.

Савет је тражио изјашњење УП о поступању према свештеницима.

Извор: Митрополија црногорско-приморска, Вијести