Митрополит Амфилохије: Послије дивље приватизације остало само још отимање светиња

Митрополит Амфилохије: Послије дивље приватизације остало само још отимање светиња
Митрополит Амфилохије: Послије дивље приватизације остало само још отимање светиња
Митрополит Амфилохије: Послије дивље приватизације остало само још отимање светиња
Митрополит Амфилохије: Послије дивље приватизације остало само још отимање светиња

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско–приморски г. Амфилохије оценио је да је у Црној Гори данас време нових гонитеља Цркве и отимача светиња Божјих, наследника проклетога цара Дукљанина, који је испунио календар бројним именима светих мученика.

Осврћући се на коментар једног од посланика у Скупштини Црне Горе, који је оправдао Ердоганов поступак претварања цркве Божанске Премудрости у Цариграду у џамију зато што је он власт, Митрополит је казао да је то речено како би се оправдао злочиначки закон отимања и рушења светиња у Црној Гори, пошто су они сада власт и као власт имају право да раде шта им падне на памет.

Митрополит Амфилохије је то казао 27. јула 2020. године у манастиру Ћелији Пиперској код Подгорице, где је са свештенством служио свету архијерејску Литругију.

-Властодршцима је остало само још да отимају светиње Божје, након што су претходно опљачкали предузећа, народно добро које су сакупили њихови претходници на основу онога што су отели од Цркве Божје и народа, али који, благодарећи томе што су били криштени, нису само за себе присвајали, него су то давали и народу, створивши многобројна предузећа. Њихови садашњи сљедбеници сва та предузећа су на дивљи начин приватизовали, претворили у своју имовину, опљачкавши то народно богатство у име сада неких нових идола, идеала лажних. У исто вријеме сада доносе законе да и ове светиње Божје, у које су уграђени сви наши преци на челу са Светим Стефаном Пиперским, приватизују. Како кажу национализују, да их присвоје наводно држави. Којој држави?! То је власт која је себе поистовјетила са државом”, објаснио је владика, питајући се коме ће власт да да светиње и ко ће у њима да служи.

-Они настављају оно што је већ било ријечима започето на знаменитој Подгоричкој скупштини, када су неки испуњени таквим духом безбожника говорили како треба да се избаце “те кости Светога Василија Острошкога и Светога Петра Цетињског и друге свете мошти”. Из те групације која је тако говорила, родила се Комунистичка партија, титоистичка, која је радила оно што је радила, између осталог жртвоваши Митрополита црногорско-приморског Јоаникија, учинивши га новим свједоком Цркве Божје, и преко 120 свештеника, међу којима је био и свештономученик Боривоје, рекао је владика Амфилохије.

-Сви су они жртвовани ради те лажне идеологије за наводно народно благостање, да би сада, како је казао владика, њихови наследници и оно добро што су они урадили опљачкали, а и то им је мало, него хоће да опљачкају и светиње Божје. Зато се народ, дарнут у зеницу ока свога, данас у Црној Гори побунио против тога злочина и злочиначког закона и те злочиначке власти. Побунио се и његов вапај је: Не дамо светиње! Не дамо светиње светих моштију светих мученика Христових на челу са Светим Василијем, Светим Петром, Светим Стефаном Пиперским. Не дамо те светиње! Њихове мошти чувамо као светиње и чувамо њихову вјеру и све што градимо, градимо на њиховој вјери у живога Бога, на саможртвеној Христовој љубави, јер нема веће од љубави од оне, да неко живот свој жртвује за ближње своје. Путем те саможртвене љубави кренуле су и монахиње ове свете обитељи, међу којима има и оних које нијесу рођене у Црној Гори па ови који су творци те нове Црне Горе, кажу да их треба протјерати, наводно угрожавају Црну Гору. Оне су непријатељи Црне Горе зато што се нису овдје родиле, а они који суштински угрожавају Црну Гору, који хоће и светиње да отимају, који су разорили све оно што је саграђено овдје и опљачкали, они су ти којима треба да се предају.

-Од нас не зависи гдје се тјелесно рађамо, нити ко ће нам бити родитељи, али оно што од нас зависи је да се родимо Духом Светим и водом, крштењем светим у име Оца и Сина и Духа Светога, примањем те вјере у живога Бога, за нас распетог и васкрслога из мртвих. Ове наше сестре нијесу овдје дошле да односе за себе, и неку своју родбину тјелесну, оно што се овдје градило и гради. Оне ништа друго не траже него да могу да се обуку и поједу парче хљеба од труда својих руку, остављајући не само ово што граде, него и саме себе, као и сви они од Стефана Пиперскога до данас који су уграђивали себе у ову светињу. У светима који су на земљи, који су повјеровали у Христа Господа, остали Њему вјерни до смрти и у смрти, Господ је прославио себе и своју силу., рекао је Владика.

Тумачећи јеванђељску причу о крвоточивој жени која се исцелила дотакавши се Господа и хаљина Његових, Митрополит је казао да је на вери у живога Бога утемељено све што је истинско и право на земљи кроз векове и данас:

-Безброј је оних душа светих које су се вјером дотакле Господа и ходили за Њим. Господ их је исцјелио, осветио и просветио својом вјечном свјетлошћу, учинивши их од дјеце таме дјецом свјетлости, јер Он је вјечна свјетлост, Он је пут истина и живот. Данас у Ћелији Пиперској цјеливамо мошти Светога Стефана Пиперскога Чудотворца који се такође дотакао Христа Господа својом вјером и својим благочестивим животом. Послужио је Господу и у манастиру Морачи, служио и у Ровцима и уградио себе у ову светињу и светиња се изградила око њега и у њему, око његових светих моштију. Пострадао је и у току свога живота и послије свога упокојења. Страдао у току Другог свјетског рата као што је записано у житију Светог свештеномученика новојављенога Боривоја, од ондашњих безбожника, који се били напали ову светињу. Његове мошти су сачуване, а изнад свега свједочанство његове вјере и повјерења у Господа. Он се дотакао Христа Господа, дотакао се рана његових својим сараспећем Христу и остао као дивни свједок живога Господа.

-Данас прослављамо неке од тих светих Божјих људи који су Бога прославили, кроз које се Господ прославио. Данас прослављамо и Светог апостола Акила и његову жену Прискилу, Јевреје који су били протјерани из Рима и који су отишли у Коринт. Тамо су срели Светог апостола Павла који их је посветио свјетлошћу Христовог Јеванђеља, крстио. Након тога они су апостолу Павлу помагали у његовом апостолском служењу и проповједању Јеванђеља. Данас прослављамо и оне свете које су Господа прославиле, чија имена носе наше сестре у овом светом манастиру: Јовану мироносицу, Свету Сару, прамајку Авраамову, Свету мученицу Јулију, која је своју младост принјела Христу Господу на дар, рекао је Владика и додао:

-Данас се сјећамо и Светога Никодима Светогорца, Никодима епископа у данашњој Албанији, Елбасану, Светог Емилијана мученика и Преподобнога оца нашега Емилијана, који се недавно упокојио, игумана Симонопетре у Светој Гори.

Митрополит је на крају Литургије преломио славски колач честитајући празник и осврнуо се на претварање цариградске Свете Софије у џамију, као и коментар једног од посланика у Скупштини Црне Горе који је оправдао тај Ердоганов поступак, зато што је он власт. Митрополит је казао да је посланик то рекао како би се оправдао злочиначки закон отимања и рушења светиња у Црној Гори, пошто су они сада власт и као власт имају право да раде шта им падне на памет.

-Значи да је у праву и Мехмед Фатих који је први претворио Свету Софију у џамију, који је разорио стотине храмова и претворио их у џамије?! Они су у праву јер су били власт!? Тако су у праву и сви они који су овдје код нас рушили свете храмове од времена истога Мехмеда Фатиха, који је 1474. године освојио ондашњу Зету. Дакле, у праву су освајачи и рушитељи светиња Божјих кроз вјекове. Свака власт јесте од Бога, али није сваки властодржац од Бога, и да је то оно што заборавља црногорска власт па себе поистовјећују са влашћу, као властодржце у овом тренутку, као што је себе поистовјетио са власти Мехмед Фатих Освајач и они послије њега кроз вјекове, који су у име власти скрнавили светиње и водили крваве братоубилачке ратове. Идеологија Мехмеда Освајача преовладала је поново у Цариграду, али надамо се у Бога, да неће таква власт освајачка, безбожна, преовладати и завладати Црном Гором Светог Јована Владимира, Светог Петра Цетињскога, Петра Ловћенског Тајновидца, Светог Василија Острошкога, Светог оца нашега Симеона Дајбабскога и Стефана Пиперскога. Неће то моћи. Овај народ се духовно пробудио, вапије и пјева: Не дамо светиња! То је оно што је својство овога народа кроз вјекове, то је својство светих Божјих људи који су постали светиња и који су уградили себе у светиње. То је својство овога народа Христовога који је поново је васкрсао и поново васкрсава борећи се против свих освајача и силниика.”

На крају свог обраћања митрополит Амфилохије је закључио:

-Свуда па и у Црној Гори пропашће све оно што се гради на безбожништву, отимачини, пљачки, на самољубљу, властољубљу. На томе се ништа истинско и право није саградило кроз вјекове. Све је то пропало, а само оно што је грађено на тврдој Божјој вјери, на Христу Господу и на светињи Божјој је остало, опстаје и остаће до краја свијета и вијека.

Извор: Митрополија црногорско-приморска