Митрополит Амфилохије предводио литију у Тивту

Митрополит Амфилохије: Црква није и не може да буде рушитељ, већ обновитељ, она обнавља душе и биће народа, обнавља слогу, слободу, заједништво, братство

Након што је 25. јуна 2020. године са свештенством служио молебан Пресветој Богородици у храму Светог Саве у Тивту, Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије је градским улицама предводио свенародну литију за одбрану светиња у којој је учествовао велики број верних.

-Без обзира на све окупаторе који су овдје били, без обзира ко је владао кроз ова времена, никада народ Божији, народ Боке, није био принуђен да пјева ову пјесму: Не дамо светиње. Никада наши храмови нису били угрожени као сада иако је и у вријеме окупације било рушења неких храмова и као примјер навео Михољску превлаку. И италијанска окупаторска власт дозвољавала одржавање литије на Цетињу, нагласивши да сва Европа и читав свијет види како су достојанствене наше литије за одбрану светиња. Једино у Црној Гори, која је сва никла на ратовима и мегданима, први пут у њеној историју, имамо овакве Божје литије које само поручују: Не дамо светиње. И то прогласити да је политички узвик, не знам има ли ту разумног човјека, рекао је Митрополит и осврнуо се на недавну изјаву председника Ђукановића да је Српска Православна Црква она која угрожава европску Црну Гору, истичући да је Српска Православна Црква и Зетска митрополија била у Европи кроз векове:

-Ми смо Европа прије Европе, ако хоћемо поштено. Те тврдње оних који су до јуче, не знам за кога навијали, сада тврде да су они Европљани, а ми против Европе, то је безумље којег нигдје нема, као и оно што раде прогонећи овај народ. Године 1989. када је предсједник Ђукановић пучем добио власт у Црној Гори, полиција је радила исто оно против њега и његове групација, што ради његова полиција данас против овог народа, да је “батинала”. А он је као члан Централног комитета тада говорио да је то најсрамније нешто што се догађало у Црној Гори. То је било 1989. године када се он дочепао власти, а ово што он ради сада, је ли то украс и љепота Црне Горе? Је ли ово што се ради данас у Будви украс или још срамније? Онда су то били комунисти, а сад ови себе називају да су Европљани, и у име Европе насиљем и силом, батинама пребијају људе и на то нагоне нашу честиту полицију, истакао је Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије.

-Полицајци долазе и траже опроштај за то, наводећи да морају да изавршавају наредбу и да то није по њиховој савјести. Полиција није је задужена да батина свој народ него да чува поредак у народу и држави. Нешто најсрамније што се догађало у Црној Гори је ово што се данас догађа против Божјих литија, литија мира и љубави, братске слоге и слободе. Молио сам политичаре, који су хвала Богу ту молбу и услишили, да ове литије не користе за своје политичке циљеве, рекао је Владика и изразио благодарност већем делу опозиције што су бранили да се не донесе безумни Закон о слободи вероисповести, који је антиевропски и антицивилизацијски.

-Народ се побунио против тога безакоња и тражи једноставно да се чувају светиње, не да светиње. Властодршци заборављају да је данашња Црна Гора секуларна држава, гдје је Црква одвојена од државе, да је краљ Никола био крштени владар, а краљевина хришћанска православна држава. Црква тражи да се укине минимум 4 до 5 параграфа из Закона који се односе на одузимање храмова. Они јесу храмови овог народа, државе и одавде их нико није носио, нити ће да носи негдје, рекао је Митрополит и подсетио на покушаје власти да стварају своје лажне цркве, као што су већ изњедрили једну такву групицу лажних људи, који не припадају Православној Цркви, који су под проклетством Васељенског Патријарха, подсећајући да је Српска Црква Божја Црква:

-Они су продали душу ђаволу због својих интереса, због своје зараде, али није добро да Влада Црне Горе продаје душу ђаволу! И не може таква Влада очекивати од мене као Митрополита да је ја сад хвалим. Понављам ако Влада не укине тај безбожни закон, антицрквени, антибожији, антиевропски закон, ко ће бити луд и безуман од оних који су крштени да поново гласа ту Владу у будућности. Црква је увијек спремна за дијалог.

Високопреосвећени Владика је нагласио да власт хоће да прогони монахиње и свештенике што се догађа по први пут у историји Црне Горе: -Ниједан окупатор није прогонио свештенике без обзира одакле су они били, а увијек их је било из разних крајева, јер Црква Божја не припада ниједној нацији. Али они који су учили Маркса и Лењина и марксистичко-лењинистичку идеологију данас поново примењују у Црној Гори, сада у име европских вриједности хоће да да отимају цркве. И коме да их дају?! Једно потпуно безумље! Никада у историји Црне Горе то се није догађало, ниједна власт, па не комунистичка, то није радила. Господин Ђукановић не само што није вратио оно што је тада отето од Цркве, него хоће сад и храмове да одузме. Ја се у Бога надам да ће на вријеме да их уразуми. Ово народна сабрања ће се наставити. Поштујемо ми све законе и ове мјере због овога вируса, али ове литије исцјељују од много опаснијих вируса, то је вирус богомржње и братомржње, дух братоубиства. То је оно што је најпотребније не само Црној Гори него читавом свијету. Надамо се у Бога да ће они услишити глас народа који је глас Божји. Ако су народна власт онда треба да услише глас народа и да дио тога Закона укину”, казао је владика Амфилохије и поручио да све дотле док то безакоње буду подржавали и до избора и после избора и пре избора литија ће бити.

Даље је казао да Црква није и не може да буде рушитељ, већ обновитељ, она обнавља душе и биће народа, обнавља слогу, слободу, заједништво, братство, обнавља све оно што је грађено часно и честито у прошлости. Као пример је навео да је у току последњих 30 година преко 700 цркава и манастира обновљено у Црној Гори.

Говорећи о рушењу конака Светог Василија Острошког на Бриској гори, Митрополит се још једном осврнуо на прогон свештенства и монаштва, истичући да су се и припадници исламске вероисповести, Албанци у Улцињу, побунили против прогона монахиња, као и свештеника Синише Смиљића. Затим је подсетио на прогон свештеника Саше Јањића из Пљеваља, игумана Николаја (Стаматовића) из манастира Златеш…

-Ја се надам да ће Бог да врати разум онима који су сада на власти  да испоштују народ, Божју Цркву, и да се не понашају на начин на који се ни окупатори нису понашали, казао је и навео податак да су фашисти Италијани 1941. године дозволили одржавање литије за Недељу Православља на Цетињу, као и духовну академију у Зетском дому, што данас ова власт не дозвољава. -Ова власт себе поистовјећује са државом и све што се каже против њих као да је речено против државе. Оптужују нас да смо експоненти великорускога империјализма и великосрпскога шовинзма, да би придобили западњаке за себе оптужују нас. Они јесу сада на власти, али нису држава, исто као што ја јесам митрополит, али нисам Црква. Народ Божји је држава и дао Бог да они што прије то схвате, казао је Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије.

Пре него је литија кренула улицама града, организатори су позвали грађане да се придржавају мера НКТ-а, да држе дистанцу, користе маске које су дељене испред цркве и да буду у групама мањим од 200 особа. Полиција упркос благовременој пријави, није обезбеђивала саобраћај улицама којима се крсни ход кретао иако је на улицама било приметно појачано присуство полиције.

Извор: Митрополија црногорско-приморска