Митрополит Амфилохије примио амбасадора Италије

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије примио је данас, 24. јула 2009. године, у двору Српске Патријаршије Његову Екселенцију Арманда Варикија, новопостављеног амбасадора Републике Италије у Београду.

Високи гост је на самом почетку разговора истакао да осећа изузетну благодарност на указаној части и пријему, те да он није дошао да представља владу, већ свој народ. У том контексту, он је подсетио на традиционално пријатељска осећања која су повезивала две нације, као и религијска осећања која чине срж и суштину европске културе. Италија има чврсту намеру да постојано чува светиње које су национални бисери српске духовности, али су такође и бисери европске баштине који представљају символе културе прошлих векова.

Његово Високопреосвештенство Митрополит Г. Амфилохије је говорио о великој улози Рима кроз векове, подсетивши и на старе мајсторе са Запада, попут Фра Вита, који су учествовали у изградњи неких од наших највећих светиња као што су Студеница, Дечани, цркве и манастири у Приморју... Амбасадор је изразио жељу да што пре посети поменуте светиње.

На крају разговора који је текао у пријатној атмосфери, Његова Екселенција се захвалио на добродошлици обећавши свестрану сарадњу са Српском Црквом и државом.