Mитрополит Aмфилохије присуствовао пријему поводом Дана државности Русије

Државни празник Руске Федерације увијек је уједињавао људе различитих генерција, етничких култура и вјеровања, све грађане Русије, поручио је Андреј Алексејевич Нестеренко, амбасадор Русије у Црној Гори, на прослави државног празника Руске Федерације.

Како је подсјетио, 12. јуна 1990. године проглашена је Декларација о државном суверинитету Руске Совјетске Федеративне Социјалистичке Републике, а празнује се од 1992. године.

Посебно је истакао прогресиван развој односа између руског и црногорског народа, који је увијек био пријатељски.

– Последњих година у Русији је спроведено више реформи у различитим областима, као што су економија, образовни систем, наука… Међутим, треба да се ријеши још више питања.

Нажалост, ситуација у свијету је још увијек тешка, што ствара озбиљне препреке за побољшање квалитета живота у многим земљама. Слијед догађаја последњих година Јасно указуЈе да се до регулисања проблема глобалне безбједности може доћи само заједничким снагама. Веома је важно зауставити крвопролиће у многим дјеловима свијета и угасити многобројне сукобе. Због тога у новој Русији важну улогу играју спољно-политичке активности и чврста узајамно корисна сарадња са свим страним партнерима, поручио је Нестеренко.

Свечаном пријему поводом Дана државности Русије присуствовали су Митрополит црногорско-приморски Амфилохије са свештенством, шеф дипломатије Игор Лукшић, посланици опозиционих партија, дипломатски кор, амбасадори, представници интернационалних институција, док су из редова владајуће струје били Суљо Мустафић, потпредсједник Скупштине Црне Горе, градоначелник Цетиња Александар Богдановић, предсједник Скупштине Цетиње Јован Мартиновић.

Сузана Радевић

Извор: Дан; Митрополија црногорско-приморска