Митрополит Амфилохије посјетио споменик Партизану борцу на Горици

Поводом 9. маја Дана побједе над фашизмом јуче је на споменик Партизану борцу на Горици вијенац положио Андреј Нестеренко, амбасадор Русије у Црној Гори, у пратњи Митрополита црногорско-приморског Амфилохија и Епископа будимљанско-никшићког Јоаникија. Молитву за покој душа страдалих у борби против фашизма код споменика служио је руски владика петергофски Амвросије у пратњи мушког хора Петроградске духовне академије.

Митрополит црногорско приморски Амфилохије је казао да је први пут посјетио споменик Партизану борцу на Горици, те се нада да неће бити и последњи.

"Српска Православна Црква се увијек моли за оне који су живот свој жртвовали за отаџбину и увијек је наша Црква држала помене широм наших земаља па и овдје у Црној Гори поводом 69 година побједе над фашизмом. Ја сам у манастиру Острогу одржао прво опело, први помен за све оне који су живот свој жртвовали за вјеру и отачаство. Исто то је радио и владика Јоаникије прије неко вече у Самограду на захтјев и молбу народа.

Нажалост, овдје никада нисмо били до сада позвани, и то је и разлог зашто нисмо имали прилике да држимо помен. Међутим, на позив амбасадора Русије заједно са гостима из Сан Петербурга, архиепископом Амвросијем и студентима знамените духовне Санктпетербуршке академије, ми смо данас овдје по први пут на споменику Партизану борцу и надамо се да то неће бити и последњи, јер је вријеме да се неке ствари разбистре у нама да бисмо могли на тим темељима и на крви оних који су себе жртвовли за отаџбину градити срећнију будућност нашем народу, Црној Гори, који се темеље на узајамном праштању и помирењу. Без тога нема будућности ни нама нити свијету. А управо овај дан даје такву могућност, јер је дан побједе над мраком како су сад пјевли наши студенти и над тамом фашизма. То је заиста била једна мрачна тама која је у крв и мржњу залила Европу и свијет, а нажалост, плодови тог сјемена се и данас назиру и осјећају.

Знате, распад наше земље, бомбардовање Србије и Црне Горе и Косова, збивања која се данас догађају у Украјини… по много чему подсјећају својим духом на она збивања из 1941. и 1945. године. Зато је добро праштати, али не заборављати. Заборав доноси понављање истих зала и истих злочина, и зато ми памтимо и Богу се молимо за покој оних који су живот свој жртвовали за отаџбину, а у исто вријеме подсјећамо и себе и друге да зло и мржња и неправда никоме среће донијети неће, па ни малим ни великим, ни јуче ни прије седамдесет година, а ни данас у ово наше вријеме," поручио је Амфилохије.

"Да је Дан побједе над фашизмом истовремено и опомена за читав свијет да до тога никада више и нигдје не дође, а посебно не на простору гдје је пало пуно жртава да би се извојевала слобода", казао је Миомир Мугоша, градоначелник, положивши вијенац на споменик на Горици.

"Пијетет свима који су се борили и изборили за слободу Црне Горе и бивше нам домовине Југославије. Градска управа је то увијек чинила са посебном пажњом и чиниће и убудуће као примјер свим генерацијама да треба сачувати мир и живот и да се у овом периоду и вијеку, па и у наредном, не треба више жртвовати сем очувати оно што су нам генерције оставиле, како ми тако и неке будуће генерације," поручио је Мугоша.

Вијенце су положили и Зоран Бингулац, амбасадор Србије у Црној Гори, Игор Лукшић, министар вањских послова и европских интеграција, делегација Социјалистичке народне партије и Љубомир Секулић, у име СУБНОР-а и антифашиста Црне Горе.

Предсједник Удружења НОР-а 1941- 1945 Подгорица Радојица Радојевић је казао да се  9. маја славе два празника, Дан побједе над фашизмом и Дан Европе.

"Дошли смо да се заједно поклонимо сјенима и дјелима погинулим борцима за слободу и људско достојанство у знак сјећања на стотине хиљада цивила и војника страдалих у борбама за ослобођење Европе, Црне Горе и нашег града прије тачно 69 година", казао је Радојевић.

Извор: Митрополија црногорско-приморска