Митрополит Амфилохије се сусрео са Амбасадорком Уједињеног Краљевства

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. др Амфилохије примио је 24. јануара 2020. године у Цетињском манастиру гђу Алисон Кемп, амбасадорку Уједињеног Краљевства у Црној Гори.

У дужем и срдачном разговору, Митрополит и Амбасадорка су разменили мишљења о актуелним друштвеним збивањима у Црној Гори, а посебно о последицама које је на ширем друштвеном плану изазвао недавно усвојени Закон о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница.

Амбасадорка Кемп је појаснила свој став да свака држава има право да доноси законе из различитих области друштвеног живота, у складу са људским правима и владавином права. Амбасадорка цени миран начин на који учесници молебана и литија изражавају свој став и свесна је јачине осјећања које ово питање побуђује у друштву. Такође је указала да у свакој друштвеној ситуацији, а посебно у овако осетљивим моментима, дијалог треба бити пут ка превазилажењу проблема.

Митрополит Амфилохије је Амбасадорки додатно појаснио циљеве и разлоге због којих се широм Црне Горе организују молебани и молитвене литије по градским улицама и трговима и посебно је подвукао да је реч о изворном, народном исказивању става против неправде и дискриминације, а без икаквог страног или политичког утицаја. Указао је на проблематичан и нетранспарентан поступак припреме и усвајања закона, али и на негативне последице које је произвео на ширем друштвеном плану. Исказао је очекивање да ће међународна заједница бити принципијелна по овом питању и да неће дозволити да се питање права на слободу вероисповести или уверења различито третира у Црној Гори у односу на европску и цивилизацијску праксу и достигнути ниво међународних стандарда о слободи вере као основног људског права. Митрополит је поновио став да кључне препоруке из мишљења Венецијанске комисије уопште нису имплементиране у закон, али и да су бројне одредбе закона у супротности са Уставом и правним поретком Црне Горе. И овом приликом је посведочен више пута исказани став да је наша Црква опредељена за дијалог не само са Владом него и са широм друштвеном заједницом, али да је, ради решавања овог проблема, неопходан искрени, инклузивни, транспарентни и стручни дијалог са Владом, али првенствено поводом најспорнијих одредби закона које су извор проблема, а тек потом и о другим отвореним питањима попут темељног уговора, реституције и других.

Извор: Митрополија црногорско-пирморска