Митрополит Амфилохије сјутра ће освештати храм у Курилу

Освећење обновљеног храма преподобне мученице Параскеве Римљанке у зетском селу Курило одржаће се сјутра, четвртак, у 8 часова. Вјерници ће се окупити на светој литургији коју ће служити митрополит црногорско-приморски Амфилохије, да захвале Богу што се након 73 године Божја служба поново одржава у цркви коју обасјава пламен свијећа и мирис тамјана. Реконструисана светиња свједок је људске доброте и великодушности. Свједок је свих људских врлина, љубави човјека према Богу и људима. Чинити угодно људима, значи чинити угодно Богу.

Тим врлинама окитио се и ктитор цркве и мјештанин Курила Радомир – Ратко Станковић који је обновио Божји храм из 15. вијека, кога су деценијама немилосрдно уништавали турска разарања и елементарне непогоде. Његовим свесрдним залагањем, великодушношћу, вјером у Бога, светиња сада сија најљепшим сјајем.

Њему су мјештани на зиду обновљеног светог мјеста написали на мермерној плочи „Слава свим претходницима, а поготову Радомиру В. Станковићу за обнову овог светог храма“.

Како се наводи у монографији о обновљеној зетској цркви радови су почели од ограде. Ктитор је поднио захтјев Митрополији црногиорско-приморској и Градској општини Голубовци да би након њихове сагласности кренуо у компленту реконструкцију светиње, украшавање и живопис.

- Како је градња ограде одмицала, повећавала се радост и жеља код доброчинитеља, задовољство урађеним и нове идеје подстакле су га да пређе на уређење комплетног простора заједно са храмом. Следећа фаза подразумијевала је бетонирање стаза, платоа, и поплочавање каменом. Гвоздена врата и прозори на храму су усљед корозије били потпуно уништени те су их замијенили алуминијумским. Кровна конструкција с обзиром да је била у лошем стању замијењена је новом од пластифицираног лима. Од истог материјала урађени су и олуци. Звоно је скинуто и послато у Тополу на Опленцу на рестаурацију а истовремено су добављена и два нова. Црква је освијетљена са три велика рефлектора и ограда са девет лампињона, а ктитор Ратко Станковић сноси све трошкове за утрошену електричну енергију. У склопу уређења комплетног простора урађено је пјескарење свих гробова и споменика, изграђен је помоћни објекат са тоалетом и оставом, камени горионик за свијеће у чесма на самом улазу – наводи се у монографији о обновљеном Божјем мјесту.

Обновљени храм реконструисан је као завјет прецима и на понос потомака из цијеле Зете. Тако ће се и сјутра ујутру окупити хришћани да се уз пламен свијеће захвале Богу и ктитору за светињу која је обасјала Зету.

Ратко Станковић казао је раније за наш лист да су радови извођени у четири наврата. Ни поплаве које су потопиле мјесно гробље и цркву нијесу помрсиле конце његовом плану.

- Црква сада сија најљепшим сјајем, свјетлошћу богопознања, Божије љубави и бескрајно радује мјештане. Иконе су радили најпознатији иконосписци који учествују у градњи Храма Христовог васкрсења у Подгорици. Од 1939. године ниједан свештеник није одржао ни службу ни литургију у цркви Свете Петке Римљанке у Курилу. Сада ће мјештани бити у прилици и да се вјенчавају у родном мјесту, да крсте дјецу, да сваке недјеље пуни љубави према Богу и људима посјећују цркву. Обновио сам уз помоћ Бога, славу предака – казао Ратко Станковић.

Дан,  Б. Ма.  

Извор: Митрополија црногорско-приморска