Митрополит Амфилохије служио Литургију на Дољанима

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас, поводом празника Светог Јована Богослова, славе Дјечјег хора при манастиру Златица, Свету службу Божију у цркви Светог архангела Михаила на Дољанима код Подгорице.

У литургијској бесједи Владика је подсјетио да је Свети Јован Богослов апостол љубави. „Основно својство Светог Јована Богослова је – чисто срце. А Господ је рекао: Блажени су они који су чистога срца, јер ће Бога видјети“.

„Неупрљаношћу свога срца он је видио Самога Господа, видио је да се у Исусу из Назарета, који је на први поглед био као и сваки други обични човјек, скрива велика и дубока тајна, да се преко њега открива и јавља Сам Бог. Да Он је сте човјек, али и да је Он Бог, савршени Бог“, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Литургији је присуствовао и пројектант подгоричког Саборног храма Христовог Васкрсења Пеђа Ристић.

На крају Литургије Владика је благосиљао славски колач, а потом подсјетио сабране на Литургији да је на данашњи дан мученички пострадао краљ Југославије Александар Карађорђевић.

Њему и 26-орици српских војника, чија имена нијесу запамћена, а који су умрли у албанској одступници 1916. године између Биоча и Дољана, Владика је служио помен на њиховој гробници, која се налази у гробљу поред цркве, на мјесту гдје су их након Првог свјетског рата сахранили Кучи.

На крају данашњег заједничарења у манастиру Златица је приређена славска трпеза хришћанске љубави.

Истим поводом вечерас ће у манастиру Златица чланови хора приредити духовну академију на којој ће говорити Митрополит Амфилохије.

Извор: Митрополија црногорско-приморска