Митрополит Амфилохије богослужио у манастиру Подмаине

Митрополит Амфилохије богослужио у манастиру Подмаине
Митрополит Амфилохије богослужио у манастиру Подмаине
Митрополит Амфилохије богослужио у манастиру Подмаине
Митрополит Амфилохије богослужио у манастиру Подмаине

Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је 17. фербуара 2019. године са свештенством свету службу Божју у манастиру Подмаине у Будви.

Пред почетак Литургије Владика је у првине ангелског образа обукао послушнике те обитељи Владимира и Маринка, а у току службе миропомазао новокрштену девојчицу Илину. У чин јеромонаха рукоположио је јерођакона Јоакима.

У литурггијској беседи након читања Јеванђеља митрополит Амфилохије је рекао да је Бог створио човека за бесмртност, за вечност и неприолазност. -Зато је Бог обдарио човјека и другим рођењем – рођењем Духом Светим, рођењем од Духа Светога и огња, Духа Светога и воде. То је рођење за вјечни, за бесмртни и непролазни живот. То је рођење које се догађа у утроби матере Цркве Божје, рекао је Митрополит црногорско-приморски и објаснио да Црква из своје утробе светим крштењем непрекидно рађа и препорађа милионе.

-Само Господ зна колико је тих који су доживјели то рођење Духом Светим и водом, Духом Светим и огњем – рођење у Цркви Божјој. Мајка која рађа за вјечност – то је Црква Христова, објаснио је Владика и додао да је у Цркви Божјој све у знаку рођења за нови, бесмртни и непролазни живот. -То је оно што Црква носи у себи, чиме Црква живи, чиме Црква оживљује свако људско биће дајући му квасац вјечнога, непролазнога и бесмртнога живота. Зато је Црква и непобједива, неуништива – зато што носи вјечни живот у себи, нагласио је Владика који је е сабранима на Литургији говорио о својој недавној посети Епархији буеносајреској и јужно-централноамеричкој.

-И тамо је духовна криза, као и код нас и свуда у свијету. Али многе богочежњиве душе се враћају Цркви Божјој и трагају за истинском правом вјером, оном изворном, апостолском и јеванђелском, казао је митрополит Амфилохије.

После причешћа верних митрополит Амфилохије је рекао да је подмаинска светиња саграђења да верни прослављају Бога, да се Бог кроз њих прославља. -Да се Бог прославља кроз нашу вјеру, кроз нашу наду, кроз нашу љубав, кроз нашу врлину, кроз нашу дјецу, кроз свету тајну крштења, закључио је митрополит Амфилохије.

Извор: Митрополија црногорско-приморска