Митрополит Амфилохије служио Литургију у Прчању

Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је 4. јануара са свештенством и вјерним народом Свету службу Божију у цркви Светог Петра Цетињског у Прчању код Котора. На почетку Свете службе Владика је освештао златни крст који је потом подигнут на црквену звонару, а онда је рукопроизвео јереја Немању Кривокапића у протопрезвитерски чин.

Обраћајући се новом протопрезвитеру Владика је рекао да га је Господ удостојио да у мученичком храму Светог Петра Цетињског, који је са ловћенских висина слетио у Прчањ, прими овај чин. „Нека ти ово буде подстицај да би још ревносније био углед и примјер јеванђелским служењем својим ближњима“.

У литургијској проповиједи након читања светог Јеванђеља митрополит Амфилохије је говорио о вјери као темељу на коме почива људски живот. „Није случајно да су у своје вријеме, докле су владари имали страха Божијега, када би бивали устоличавани, слушали ријеч некога од својих мудраца или некога од својих дворских луда: Не заборави да си смртан“, подсјетио је Владика.

„И благо ономе владару и ономе човјеку који је памтио те ријечи кроз сав свој живот“, казао је Митрополит црногорско-приморски. „И благо и нама ако се сјећамо часа смртнога“, поручио је Митрополит Амфилохије.

Извор: Митрополија црногорсо-приморска