Митрополит Амфилохије служио Литургију у Врановићима у Доњем Грбљу

Митрополит Амфилохије служио Литургију у Врановићима у Доњем Грбљу
Митрополит Амфилохије служио Литургију у Врановићима у Доњем Грбљу
Митрополит Амфилохије служио Литургију у Врановићима у Доњем Грбљу
Митрополит Амфилохије служио Литургију у Врановићима у Доњем Грбљу

Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије обавио је 14. новембра 2015. године мало освећење обновљене цркве Светог Николе у Врановићима - Доњи Грбаљ и у њој са свештенством служио свету архијерејску Литургију.

У литургијској проповиједи након читања Јеванђеља митрополит Амфилохије је рекао да је сам Бог унио квасац вјечности у људску природу онда клада је Он постао човјек. -Тим квасцем се ми причешћујемо у тајни крштења и миропомазања и у врлинама на које смо призвани да по њима живимо, које су Божје па онда постају наше врлине и преко којих ми узрастамо и исцјељујемо се од душевних и тјелесних болести, просвећујемо се и освећујемо, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Након Литургије Митрополита, свештенство и вјерни народ поздравио је предсједник Црквеног одбора села Врановићи Перо Боганов Ерцеговић.

Потом се митрополит Амфилохије осврнуо и на најновији терористички напад у Паризу и настојања званичне Подгорице да се учлани у НАТО рекавши да се данашња Европа заснива на убијању Бога и на човјекомржњи себе ради и својих интереса. -Ово што се догађа у Паризу је плод такве Европе. Враћа се као бумеранг злочин Европе и злочини се враћају Европи. Вријеме је да Европа и ми који смо европејци, ми са Балкана, да се вратимо правој, изворној, Божјој, Христовој, Европи Светог Петра. Посебно да се врати Црна Гора и да помогне тој и таквој Европи, а не да се уклапа у њену саможивост. Тоталитарне организације које угрожавају мир и људско достојанство у свијету Европа треба да расформира. Да преточи своје бомбе и томахавке у раонике. Да их преточи у слободу, у оно што људима даје достојанство“, казао је митрополит Амфилохије.

Он је поручио да Црква Светог Саве и Светог Петра не може дати благослов Црногорцима, Бокељима и Брђанима да постану шраф једне милитаристичке, тоталитарне организације која је произвела овакве страшне догађаје. -Свако може како хоће, а неће моћи докле хоће, закључио је митрополит Амфилохије.

Митрополит Амфилохије је истог дана послије подне у Радановићима освештао крст цара Лазара и земљиште за градњу храма који ће бити посвећен овом светитељу. Крст је прилог браће Илића из Бијеле. Владика је рекао да је хришћанима све у знаку часнога крста о Голготе па до краја свијета и вијека.

-Грбаљ, вјековима освештан крстовима преко својих храмова, чека да васкрсну и крстови на Превлаци и овај великомученика косовског Лазара, да би и преко једног и другог васкрснуо и онај златни крст на Ловћену, казао је митрополит Амфилохије.

Митрополит Амфилохије је посјетио у поподневним часовима и манастир Режевиће.

Извор: Митрополија црногорско-приморска