Митрополит Амфилохије служио у Барама Радовића

Митрополит Амфилохије служио у Барама Радовића

Поводом храмовне славе цркве Светог Пантелејмона и Светог Климента Охридског, Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је 9. августа 2011. године са свештенством и вјерним народом у Барама Радовића у Доњој Морачи у овом храму Свету архијерејску литургију.

У надахнутом литургијском слову, Високопреосвећени Митрополит Амфилохије је подсјетио колико је „диван Бог у свему, а нарочито у Светима својим“, а говорио је и о знаменитој  хришћанској историји овог краја.

„Гдје год се граде храмови, тамо се граде и домови. Гдје год се гради неки храм, тамо се обнавља и људска заједница, а гдје су храмови срушени, то је и рушење људске заједнице“.

„Гдје нема људи који греде храмовима, ту више нема будућности, ту ишчезава народ. То је искуство од памтивијека. Зато и ми подигосмо овај храм да се око њега сабирамо, на првом мјести тридесет братстава Богићеваца, а онда и сви други који живе овдје у овој морачкој и ровачкој долини, и сви други који су жељни Божје љубави, доброте и мудрости и истине“.

„Зато нас радује што данас овдје са нама имамо и нашу браћу из других крајева, других племена и братстава. Имамо их који су дошли и из Москве и нека је хвала Господу и нека то тако буде и убудуће“, рекао је Митрополит Амфилохије.

Митрополит Амфилохије је у току Свете службе крстиo Мину Радовића и освештао новосаграђени парохијски дом, а након литургије храм је опходила литија.

Благосиљан је и пререзан и славски колач, након чега је приређена празнична трпеза љубави са пригодним културно-умјетничким програмом.

Извор: Митрополија црногорско-приморска