Митрополит Амфилохије служио у Цетињском манастиру

Митрополит Амфилохије служио у Цетињском манастиру
Митрополит Амфилохије служио у Цетињском манастиру
Митрополит Амфилохије служио у Цетињском манастиру
Митрополит Амфилохије служио у Цетињском манастиру

Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је 28. маја 2016. године у Цетињском манастиру са свештенством свету Литургију са благодарењем за крај наставе у Богословији Светог Петра Цетињског у школској 2015/16. години.

У литургијској бесједи након читања Јеванђеља Владика је казао да је Црква Христова по својој природи сабор и сабирање свих који у Христа повјерују и који се просвијетле свјетлошћу богопознања. „Сабирају се и кроз вјекове су се сабирали, и прослављају Њега на свим земаљским језицима. Као таква, Црква је жива школа, училиште мудрости. А почетак мудрости је страх Божји“, рекао је Владика црногорско-приморски.

Владика је рекао да је и Богословија Светог Петра Цетињског једно од таквих училишта. „Она већ дуго времена, увијек изнова сабира око себе дјецу Божју, жедну и гладну хљеба живота и правога и истинскога знања, праве и истинске мудрости. А та мудрост Божја и истина Божја, и право и истинско учење, блага вијест Христова проповиједа се Црквом и кроз Цркву“, казао је Митрополит.

Након причешћа вјерних служен је помен свим упокојеним оснивачима, ктиторима и приложницима Цетињске Светиње, као и свим упокојеним професорима и ђацима Цетињске Богословије. Митрополит Амфилохије је на крају подсјетио на ријеч Господњу да се дрво по плодовима познаје. „И ова наша Богословија је једно дрво засађено Божјом руком. И руком књаза и господара Црне Горе Николе Петровића и Митрополита Висариона, а припремили су је Свети Петар Цетињски и Свети Петар Ловћенски Тајновидац. И она, од тада па до данас, као дрво маслиново засађено у доброј земљи, урађа плодовима“, казао је Владика и посјетио да је Цетињска Богословија, од свог обновљења 1992. године изњедрила већ шесторицу Епископа Цркве Христове.

Он је подсјетио да су на управо завршеном засједању Архијерејског Сабора изабрана двојица нових Епископа који су изданци ове црквено-школске установе – новоизабрани Епископ аустралијско-новозеландски Силуан (Мракић), који је био цетињски богословац, и новоизабрани викарни Епископ диоклијски Кирило (Бојовић), донедавни професор Цетињске Богословије. „Догодило се, ето, да прославимо Светога Кирила и Методија 24. овога мјесеца, а да Сабор Архијереја, сјутрадан 25. маја нашег часнога и честитога архимандрита Кирила (Бојовића) изабере за Епископа диоклијскога. И то није случајно, јер ове године, као што знате, прослављамо 1000-годишњицу мученичке кончине Светог Јована Владимира Диоклијскога“, казао је митрополит Амфилохије.

Он је казао да је диоклијска епископија једна од најстаријих хришћанских епископија и да је она родила Митрополију зетску, потоњу Митрополију црногорско-приморску.

Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служиће 29. маја 2016. године са свештенством Свету службу Божју у манастиру Острогу. Литургија ће почети у 8 часова.

Извор: Митрополија црногорско-приоморска