Митрополит Амфилохије служио у манастиру Дуљеву

Митрополит Амфилохије служио у манастиру Дуљеву
Митрополит Амфилохије служио у манастиру Дуљеву
Митрополит Амфилохије служио у манастиру Дуљеву
Митрополит Амфилохије служио у манастиру Дуљеву

Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је 10. јула 2016. године са свештенством свету архијерејску Литургију у манастиру Дуљеву у Паштровићима. У литургијској проповиједи на крају Свете службе Владика је рекао да сви дарови којима је Бог обдарио човјека јесу подстицај и припрема човјеку да му се открију очи срца и ума његовога да види у свему томе велику и свету тајну Божју.

„И кроза све то да узводи ум свој и срце своје вјечноме Богу. А то је могуће једино истинском и дубоком љубављу“, казао је Митрополит црногорско-приморски. Он је казао да без те и такве љубави усмјерене према Њему који је вјечна љубав, човјек не може остварити свој вјечни живот и смисао свога живота.„Њега примити, са Њим се срести, Њега се причестити, то значи свему дати вјечан смисао и вјечан живот. Зато се и причешћујемо тијела и крви Господње на зравље и на спасење душе и тијела и на задобијање вјечнога живота“, објаснио је владика Амфилохије.

Владика је објаснио да се у Христово тијело и у Његову крв и Његову љуску природу уселила вјечна сила вјечнога Слова Божјега, стваралачкога и промислитељскога. „Он, који је јединородни Син Божји, који је вјечна љубав и истина Божја, уселио се у тијело рођено од Пресвете Дјеве и Духа Светога, и онда кроз Њега и преко Њега ми такође примамо онај дар који је примила Пресвета Дјева када се Дух Свети дотакао њене утробе и њеног бића. Тако је сваки човјек створен да има тај дар богородичински – да се рађа, да се препорађа, да Бога рађа и Богом да се рађа“, рекао је митрополит Амфилохије.

Манастирско сестринство на челу са игуманијом монахињом Ангелином приредило је затим за Митрополита и госте трпезу хришћанске љубави.

Извор: Митрополија црногорско-приморска