Митрополит Амфилохије служио у манастиру Прекобрђе

Митрополит Амфилохије служио у манастиру Прекобрђе
Митрополит Амфилохије служио у манастиру Прекобрђе
Митрополит Амфилохије служио у манастиру Прекобрђе
Митрополит Амфилохије служио у манастиру Прекобрђе

Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је 18. новембра 2017. године са свештенством свету службу Божију у манастиру Светог архангела Михаила у селу Прекобрђе у Доњој Морачи. У току Литургије Владика је у чин јеромонаха рукоположио јерођакона Алексеја из скита Светог Николаја Мирликијског у Микулићима подно Румије.

Након светог причешћа благосиљан је славски колач, а онда је митрополит Амфилохије освештао крстове за манастирски храм. На крају је у архипастирској бесједи рекао да је благосиљање крстова за манастирски храм у славу Божју, у част Светог архангела Гаврила на благослов ктитора ове светиње Милана Вујисића и његовог потомства, села Прекобрђа и читавог овог краја. -А прије свега народа који овдје живи, који је вјековима живио у знаку часнога крста, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Подсјетио је да је војвода Богић Морачанин, чији земни остаци почивају у овој светињи, изњедрио преко тридесет морачких братстава. -Међу њима је и братство Вујисића које подиже овај свети храм. Велики је ово благослов и за наше сестре монахиње које су Свети царски страстотерпци послали овдје у планину да се подвизавају. А ево смо имали и благослов Божји да се овдје рукоположи за свештеника наш ђакон Василије, од синоћ Алексеј, који је примио име Алексеја царевића, сина цара Николаја, рекао је он.

Владика је рекао да су се и тиме потврдиле дубоке вјековне везе између руског и српског народа, нарочито у Црној Гори. -И ови крстови, и ова светиња, и подвиг сестара овдје сабраних на овоме светоме мјесту показују то неразориво заједништво. Не може то заједништво бити разорено никаквим силама, ни људским ни демонским, које су се данас уротиле против овога народа и против благовјерне царске Русије, поручио је митрополит Амфилохије.

Извор: Митрополија црногорско-приморска