Митрополит Амфилохије служио у Морачи

Митрополит Амфилохије служио у Морачи
Митрополит Амфилохије служио у Морачи
Митрополит Амфилохије служио у Морачи
Митрополит Амфилохије служио у Морачи

Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио јер са свештенством 23. фебруара, на празник Светог свештеномученика Харалампија, Свету службу Божију у манастиру Морача, у којем се чува рука овога светитеља. У литургијској бесједи Митрополит је рекао да су се сви Свети Божји људи овдје на земљи сјећали дана смрти и дана кад ће изаћи пред лице живога Бога.„Зато су се према томе дану и управљали и испуњавали Божји закон и Божју заповијест о љубави према Богу и о љубави према ближњима“, рекао је Митрополит црногорско-приморски. Владика је објаснио да је сваки човјек – наш ближњи. „И сретајући било кога човјека на земљи ми сретамо самога Христа по лику по коме је сваки наш ближњи – човјек створен“.

„Један од тих људи који је доживио дубоку старост, али који је и у дубокој старости остао вјеран Христу Господу управо зато што је стојао пред Његовим лицем, и што је огледао себе у том вјечном дану – Христовом другом доласку, био је и отац наш великомученик Харалампије. Господ нас је удостојио да нас овдје чува његова рука“, рекао је Митрополит Амфилохије.

Након Литургије Владика је у част и славу Светог Харалампија благосиљао славски колач. Након службе у манастиру Морачи, Владика је у свом родном селу Баре Радовића служио помен Батрићу, Новаку и осталим Радовићима сахрањеним на мјесном гробљу.

Извор: Митрополија црногорско-приморска