Митрополит Амфилохије служио у Покровској цркви у Драгаљу

Митрополит Амфилохије служио у Покровској цркви у Драгаљу
Митрополит Амфилохије служио у Покровској цркви у Драгаљу
Митрополит Амфилохије служио у Покровској цркви у Драгаљу
Митрополит Амфилохије служио у Покровској цркви у Драгаљу

Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је 21. октобра 2017. са свештенством свети службу Божју у цркви Покрова Пресвете Богородице у селу Драгаљ у Кривошијама. На Литургији су појале монахиње манастира Бања Рисанска.

У литургијској бесједи након читања Јеванђеља митрополит Амфилохије је рекао дa зидари овога свијета кроз вјекове одбацују Христа Господа који је крајеугаони камен васељене. -Од Адама и Еве га одбацују, а нарочито од времена Његовог доласка у овај свијет, када је дошла пуноћа времена, када је Бог послао Сина свог јединороднога да сваки који у Њега вјерује не погине него да има живот вјечни. Први га је као Христа, Сина Божјег, исповиједио апостол Петар, казао је Митрополит црногорско-пруиморски.

Он је казао да нијесу крв, тијело и људско знање апостола Петра познали Христа, Сина Боијега, него му је то открио Дух Свети. -То се види и по томе што се тај исти Петар послије тога, када је Господ почео да му говори да ће син човечији бити разапет, као сваки земаљски човјек, надао да је тај који је дошао Месија искупитељ, који ће ослободити јеврејски народ од римске тираније власти, обновити јеврејско царство и сјести на столицу цара Давида, објаснио је он.

Он је додао да апостол Петар није знао о каквом цару се ради. -А Господ је рекао: Моје царство није од овога свијета. Друго царство Он проповиједа и свједочи. И када је Господ говорио да ће да пострада и да буде убијен, Петар пита: какав ћеш ти онда бити цар, како ћеш да нас ослободиш. А Господ, који га је прије тога похвалио, каже му: Иди од мене, сатано… Кушачу, што ме кушаш, не говориш оно што је Божје, него оно што је људско, подсјетио је владика Амфилохије.

Владика је нагласио да тај људски разум, мудрост по тијелу и крви јесте знање, које уствари није знање, које вјековима одбацује Њега као крајеугаони камен васељене.

По завршетку Литургије господин Митрополит је освештао новосаграђени црквено-народни дом и капелу за упокојене. Он је мјештанима Кривошија казао да спадају међу ријетке у Црној Гори и Херцеговини који на овакав начин прослављају Бога и спомињу своје претке. -Дај Боже да тако буде при свим храмовима у Црној Гори. Хвала вам на овом дивном труду и подвигу. Нека вас чува Господ и да и ви чувате овај храм и овај дом да чувате, поручио је митрополит Амфилохије.

Извор: Митрополија црногорско-приморска