Митрополит Амфилохије служио у Режевићима

Митрополит Амфилохије служио у Режевићима

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски Амфилохије служио је на празник Света Три Јерарха свету службу Божију у цркви светог Василија Великог која се налази у близини манастира Режевићи.

Света Три Јерарха нијесу имали непосредно општење са Господом, међутим, њихова наука и свједочење потпуно су истовјетни са оним првим ученицима Христовим, рекао је митрополит Амфилохије у литургијској бесједи вјернима.

“Наиме, нијесу само оно што су говорили, што су писали, чинили само на основу онога што су чули, вјерујући онима који су имали непосредни додир са Господом, него је Господ и њих удостојио благодатно да се, сваки на свој начин, сретне са Господом”, казао је Владика.

“Толико је била моћна њихова наука, њихово благодатно дејство, да су хришћани, сваки по своме срцу опредјељивали за по једнога од њих, па су се неки назизвали григоријевцима, други василијевцима, а трећи јовановцима. Исто свједочанство су оставили о Христу Господу, о Пресветој Тројици, Оцу и Сину и, посебно, о Духу Светоме, јер се у њихово вријеме појавила јерес духобораца, па су они бранили право и истинско учење о Духу Светоме”, рекао је Митрополит Амфилохије.

Владика је са свештенством благослиљао славски колач, а у току Литургије одржао је мали помен блаженопочившем игуману манастира Дајбабе архимандриту Луки (Анићу).

Извор: Митрополија црногорско-приморска