Митрополит Амфилохије служио Литругију у манастиру Светог Николе

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је у суботу са свештенством Свету службу Божију у манастиру Светог Николе на Пелевом бријегу у Братоножићима.

«Храм Светог оца нашег Николаја памти, не заборавља и буду саборно памћење», рекао је Митрополит Амфилохије у архипастирској бесједи након литургије. «И чува се незаборав свих оних који су градили овај Свети храм, који су га обнављали и чували, који су у њему крштавани и миропомазани, који су у њему примали тијело и крв Христову», казао је он.

«Нас је овдје, хвала Богу, и данас доста, али ми смо само мали дио оног великог сабора који се вазнио на небеса и који данас овдје невидљиво заједно са нама стоји око престола овога Светога. Сви се они данас радују овоме светоме сабору што се обнавља и наставља», нагласио је Владика.

Сабранима се обратио и отац Богић Фемић из Добановаца, који је дошао у Братоножиће да се поклони гробовима својих предака. «Поносни смо на своје прапретке и своје поријекло. Ако човјек има љубав према прецима имаће је и према потомцима», рекао је он.

«Његош каже: муж је бранич жене и ђетета, народ бранич Цркве и племена. Црква у датом моменту мора да се брани, јер је то наш аманет, наша Светиња. Они који не поштују своју Цркву, који су се удаљили од ње, њима треба казати - даље руке од Светиње. То морају да знају сви. А сви смо браћа, само што су неки удаљили, заборавили на своју прошлост», рекао је отац Богић Фемић, с којим су из Добановаца на данашњи сабор у Братоножићима дошли и чланови тамошњег хора «Свети Јован Владимир».

Отац Богић Фемић је Митрополиту Амфилохију уручио два црквена барјака за манастир Светог Николе на Пелевом бријегу, које је приложио за покој душа својих предака и здравље потомака.

Током литургије Владика Амфилохије је миропомазао новокрштене слуге Божије Милоша, Милана, Анђелију и Снежану, а братство Станишића за богатом славском трпезом дочекало је више од 600 гостију.

Извор: Светигора прес - Р.В.