Митрополит Амфилохије служио на Пелевом Бријегу

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је 18. јуна 2011. године са свештенством Свету службу Божију у манастиру Светог Николе на Пелевом бријегу у Братоножићима, чиме је почео традиционални братоножићки сабор који је и ове године окупио мноштво Братоножића и гостију из свих крајева бивше Југославије.

На литургији су појали чланови подгоричког Црквеног хора „Свети Марко" и Дјечјег хора при манастиру Златица.

„Бог је допустио моћницима из истих центара моћи да бомбардују овај како га је владика Раде звао народић и 1941. и 1943. и 1944. и 1995. и 1999. али то не значи да је њихова власт од Бога", рекао је митрополит Амфилохије у литургијској проповиједи. „Дјела њихова говоре да нијесу по Богу и по Божјој правди и Божјем закону".

„Поштујемо власт, и Црква је од памтивијека поштовала власт, али је увијек, када се год постављало питање коме ће се привољети царству, знала, и она и Божји људи, да је земаљско за малена царство, а небеско увијек и довијека. И као што се цар Лазар на Косову опредијелио за небеско царство, тако су се и сви људи и народи кроз историју опредјељивали за оно што је вјечно, благосиљајући царство Оца и Сина и Духа Светога и знајући да се треба више покоравати Богу него ли људима".

„Заиста треба дати цару царево, али Богу треба дати Божје, јер је на свему што јесте човјек и на свему што јесте овај свијет печат Божји", рекао је Митрополит Амфилохије.

Митрополит Амфилохије служио је и помен на гробу Пеја Станојева свештеника и војводе братоношког.

Благосиљан је и славски колач, а домаћини славе су било из братства Вељовића, од којих су домаћинство за наредну годину примили чланови братства Видића.

У наставку сабора приређен је богат културно-умјетнички програм, уз учешће пјесника, гуслара и хорова. Скуп је у име Братоножића поздравио годподин Јован Станишић.

Сабору су присуствовали и православни Швеђани, који су прије неколико година у овом манастиру примили Свету тајну крштења.

У мјесном Народном дому домаћини су приредили богату славску трпезу љубави, за којом је Митрополит Амфилохије још једном поздравио све учеснике данашњег сабрања.

Митрополит је данас, заједно са мјештаним и члановима Црквеног одбора Љешанске нахије посјетио и кућу - парохијски дом, задужбину проте Николе и учитеља Филипа Марковића у селу љешанском селу Буроњи. Прота Никола бо је дугогодишњи службеник и секретар Митрополије црногорско-приморске, у тешким међуратним, ратним и поратним годинама прве половине двадесетог вијека.

Његова задужбина се тренутно обнавља и састанак с Митрополитом организован је ради договора о даљим активностима на том послу.

Митрополит Амфилохије вечерас је у крипти храма Христовог Васкрсења у Подгорици учествовао на промоцији монографије „Манастир Морача", која је из штампе изашља у оквиру „Светигорине" едиције „Немањићки манастири".

У надахнутој бесједи Митрополит је евоцирао своје прве дјетиње успомене на одрастање уз манастир Морачу и ђачке дане у манастирској школи.

Поред Митрополита Амфилохија на промоцији су још говорили проф. др Јелица Стојановић, проф. др Владимир Божовић и књижевник Борис Јовановић.

извор: Митрополија црногорско-приморска