Митрополит Амфилохије служио на Превлаци

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је јутрос, на Духовски понедјељак, Свету службу Божију у манастиру Светих архангела на Михољској Превлаци код Тивта. «На Духовдан се открила Света Божанска Светотројична љубав, када смо сазнали да је свеупуна Божја творевина једно по угледу на Божанско јединство, а у исто вријеме да је творевина разнолика и разноврсна», рекао је Владика у бесједи сабраним вјерницима.

«Бескрајно је много створења која је Бог створио и свако од њих носи у себи то јединство као Свети печат јединства Божијег, а сваки од нас је разнолик и разноврсан. Нема ниједног створења, од најмањих до највећих, које у себи не садржи јединство са осталим створењима, а уједно свако од њих има неки свој дар, своју сликовитост и ликовитост - од мрава и црва до сазвежђа», рекао је он.

«Нема ниједног човјека који не носи исту природу са свим људима и свим земаљским народима свих времена, а у исто вријеме сваки човјек је посебни човјек, посебно обдарен од Господа. То је тако због тога што је тако у Богу. Један Бог, једна Божанска суштина, једна сила, једна Божанска љубав, једна Божанска мудрост и доброта, једна Божанска истина, а у исто вријеме Бог је Отац и Син и Дух Свети - вјечна Божанска Светотројична љубав која прожима свеукупну Божју творевину, видљиву и невидљиву», објаснио је Митрополит Амфилохије.

Владика Амфилохије је након литургије одржао предавање о вјечности, благодати и Духовдану, којим је отворио циклус предавања која ће се у манастиру Михољска Превлака одржавати недјељом увече у току овога љета. У програму је учествовала и барска етно-група «Дарови Светог Јована Владимира».

Владика је посјетио и двије цркве у Радовићима - цркву Светог архангела Михаила у Бјелићима и цркву Светог Спаса, а у поподневни часовима је обавио освећење црквене сале код цркве Свете Тројице у Кутима.

Владика Амфилохије и Епископ захумско-херцеговачки и приморски Господин Григорије синоћ су предводили Духовданску литију у Будви, поводом градске и храмовске славе цркве Свете Тројице у Старом граду.

У литији је учествовало бројно свештенство и велики број вјерника. По њеном повратку Владика Григорије је поздравио вјернике бесједом.
Одржана је и традиционална Духовданска академија коју је поздравним словом отворио Митрополит Амфилохије, а празничну бесједу одржао је протојереј-ставрофор Владимир Вукашиновић, професор београдског Богословског факултета.

У програму су још учествовали четири црквена хора, и то Светог Теодора Вршачког из Вршца, Српско пјевачко друштво «Јединство» из Котора, Светог Василија Острошког из Кумбора и Светог Јевстатија Превлачког из Будве те полазници школе вјеронауке и КУД «Кањош» из Будве.

Извор: Светигора прес - Р.В.