Митрополит Амфилохије служио у Цетињском манастиру

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је поводом празника Светог цара Константина и царице Јелене, Свету службу Божију у Цетињском манастиру.

„Цар Константин је донио едикт да се Цркви врате храмови, да се обнове", рекао је Владика Амфилохије у архипастирској проповиједи вјерницима сабраним на литургији. „Није мислио као неки од наших главара цетињских. Хоће цркву на Ћипуру да претворе у маузолеј. Никола њу није градио да буде маузолеј, ни његов ни ничији други, него је хтио да обнови, и обновио је на свој начин, темеље храма старог Цетињског манастира".

„Није он правио маузолеје ни кад је градио храм Светог оца Василија Острошког у Никшићу, задужбину његову и задужбину цара Николаја Другог страстотерпца росијског. Ниједан храм није правио за маузолеје. Чак није желио ни да буде сахрањен у цркви на Ћипуру".

„Надамо се да се садашњи властодршци неће вратити у Диоклецијанова времена, времена проклетога цара Дукљанина, да одузимају оно што је Божје и црквено и да га претварају у паганске маузолеје", рекао је Митрополит Амфилохије.

Извор: Митрополија црногорско-приморска