Митрополит Амфилохије служио у манастиру Пречиста Крајинска

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије служио је поводом празника Светог Јована Владимира, Свету службу Божију на темељима древног манастира Пречиста Крајинска у Остросу.

«Уданашњем Јеванђељу чули смо страшне ријечи Христове: Ако мене омрзнуше и вас ће омрзнути», подсјетио је Владика вјерне у архипастирској бесједи коју је изговорио у току Свете литургије. «И завршава Господ: долази час и већ је настао када сваки који вас убије мислиће да службу Богу чини. То је страшна, али и истинита ријеч Господња која се прво остварила на Њему, Господу», казао је он.

«Њега су гонили и прогонили, Њега су распели. И Њега су убили на Голготи. А после Њега, ево кроз сву историју, испунила се и ријеч да ће они који су Његови бити гоњени и прогоњени, да ће бити омрзнути, да ће бити распињани и да ће бити убијани. И притом, када их буду убијали, многи ће мислити да тиме службу своме лажноме богу чине. Ова светиња на чији се темељима налазимо је такође распета светиња. Њено постојање је до данашњега дана било у знаку распећа», рекао је Митрополит црногорско-приморски.

«Као што је у знаку распећа и Часнога крста и Свети Јован Владимир, зетски краљ мученик, који је овдје столовао као владар српски, који је одавде кренуо на своју Голготу. Онда се, након што је погубљен од безумног рођака, поново овдје вратио и почивао неколико стотина година. Онда су његове Свете мошти одавде пренијете у Елбасан, у манастир Шин-Ђон који је име добио по њему, јер Шин Ђон значи Свети Јован. И тамо су његове мошти, као и народ тога простора, страдале и након свог првобитног распећа», објаснио је Митрополит Амфилохије.

Извор: Митрополија црногорско-приморска