Митрополит Амфилохије служио у Старом Бару

Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије, Митрополит варненски и великопреславски Бугарске Православне Цркве Г. Кирил и Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служили су 25. маја 2008. године Свету Службу Божију у цркви Светог Николе у Старом Бару.

«Слушамо, сви данашњи православни народи, благу вијест о Васкрсењу, на својим језицима», казао је у архипастирској бесједи Митрополит Кирил. «Зато је неопходно да се удубумо у велику и Свету тајну Христовог Васкрсења, да би могли да поцрпимо спасење из те тајне. Да пијемо са тог извора живота, а не да се напајмо са других извора».

«Тако, као што је жена Самарјанка била на извору када је Господ дошао, да и ми ходећи на Свету литургију упијамо у себе воду живота коју нам Он свима дарује. И да не налазимо изговоре за гријех отуђивања од Христа. Било гдје да ходимо, никада да не изгубимо из вида да треба да се напајамо водом која отиче у живот вјечни», поручио је Владика Кирил.

Митрополит Амфилохије је у обраћању вјернима рекао да је у Бару у току важан скуп на тему односа државе и Цркве. «Благодарни смо свима који су дошли да с нама разговарају о тој важној теми. Још је Господ показао какав је однос Цркве и државе, између владара и Царства Божјег кад је рекао Богу Божије а цару царево. То значи Богу ум, савјест и срце, а цару поштовање и све оно што припада онима који су задужени да уређују земаљске ствари и уводе поредак у људску заједницу. Дај Боже да такав однос буде и у Црној Гори, у духу тог сагласја, јер је људско друштво устројено попут човјековог организма. Човјек је биће које се састоји од душе и од тијела», казао је Митрополит Амфилохије.

Он је, уз захвалност што су били гости научног скупа о правном положају Цркава и вјерских заједница у Црној Гори, Митрополиту Кирилу даровао икону Светог Николаја Жичког, а бискупу Јозефу Хомајеру Светог Василија Острошког.

Извор: Митрополија црногорско-приморска - Р.В.