Митрополит Амфилохије служио у Трсту - 140 година цркве Светог Спиридона

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије служио је у недељу 20. септембра Свету службу Божију у обновљеној цркви Светог Спиридона Чудотворца у Трсту. Владика Амфилохије је Литургију служио у име Светог Архијерејског Синода СПЦ у договору са надлежним архијерејем Високопреосвећеним Митрополитом загребачко-љубљанским Г. Јованом, поводом 140 година од освећења овога храма и више од 200 година прве службе на црквенословенском језику.

Светом богослужењу присуствовали су бројни српски и италијански званичници, међу којима су били министар вера у Влади Србије Богољуб Шијаковић, амбасадор Србије при Светој Столици Владета Јанковић, генерални конзул Србије у Трсту Владимир Николић и тршћански Бискуп Еуђенио Равињани.

Градоначелник Трста Роберто ди Пјаца и начелник аутономне регије Фриули Венеција Ђулија Ренцо Тондо добили су, на предлог Митрополита Јована, ордене Светог Саве којим их је одликовао Свети Синод СПЦ за помоћ у обнови цркве и бригу коју исказују према православној заједници у Трсту. Обнова цркве коштала је око два милиона евра. Сабрању су присуствовали и свештеници грчке и румунске православне заједнице.

Након освећења обновљеног храма и Свете литургије, Митрополит Амфилохије је посетио изложбу вредних богослужбених и уметничких предмета, као и књига из ризнице цркве Светог Спиридона у тршћанском старом граду.

Владика је посетио и православну тршћанску цркву Светог Николе, која се налази под јурисдикцијом Константинопољске Патријаршије. Митрополит црногорско-приморски посетио је у Загребу у седишту Загребачко-љубљанске Митрополије Високопреосвећеног Митрополита загребачко-љубљанског Г. Јована.

По речима старешине цркве Светог Спиридона протојереја-ставрофора Рашка Радовића српска заједница у Трсту тренутно броји око седам хиљада душа.

Р.В.

Извор: Митрополија црногорскоприморска