Митрополит Амфилохије: Светородна лоза Немањића попут лозе Јесејеве

Митрополит Амфилохије: Светородна лоза Немањића попут лозе Јесејеве
Митрополит Амфилохије: Светородна лоза Немањића попут лозе Јесејеве
Митрополит Амфилохије: Светородна лоза Немањића попут лозе Јесејеве
Митрополит Амфилохије: Светородна лоза Немањића попут лозе Јесејеве

-Прослављајући Светог Саву, Архиепископа и просветитеља свеправославног, васељенског, сећамо се Светог Симеоновског сјемена које је посијано у Немањином граду, које доноси дивне и свете плодове од којих је најдивнији Свети отац наш Сава, казао је у литургијској проповеди Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије на Савиндан, 27. јануара 2019. године, у лаври Светог Симеона Мироточивог на Немањином граду у Подгорици.

-Овдје на Немањином граду по свједочанству Светога Саве и Светога Стефана Првовјенчанога је рођен Свети Симеон Мироточиви. Одавде је кренуло то свето дрво које се разгранало и разрасло као оно мало горушичино зрно које је најмање од свих дрвећа а кад одрасте постаје највеће. Ово мјесто је освештано рођењем Светога Симеона Мироточивога, из њега су се родили свети плодови: Свети Сава, Архиепископ и просветитељ српски, и његов брат Свети Стефан Првовенчани.

Истичући да је један од тих плодова и ова лавра Светог Симеона Мироточивога, Владика је казао да је најдивнији плод тог светога семена управо Свети отац наш Сава који је овде зачет, у староме Расу одрастао, после доспео до Свете Горе, па се вратио у своје отачество и и ту остао у вијек и вјекова. То свето дрво Светог Саве и данас доноси светога плода.

Митрополит је казао да је светородна лоза Немањића велика и света породица која је попут лозе Јесејеве (манастир Високи Дечани) – лоза Христова, преко цара Давида па до рођења Господа.

-Попут те Јесејеве лозе у првом изабраном Божјем народу је и ова лоза Светога Симеона Мироточивога која кроз вјекове доноси драгоцјене плодове и велике Божје благослове. Разрасла се та лоза широм свијета, стигла је до Аустралије, Америке, Латинске Америке и свуда рађају њени плодови а посебно у Северној Америци гдје је рукама најновијег нашег светитеља Мардарија Љешанског, Либертвилског Свеамериканског саграђен дивни храм Светога Саве. Потврда те лозе и свједочанства о њој су све до Светога града Јерусалима, свете обитељи Светога Саве Освећенога, тамо гдје је Свети Сава добио жезал и икону Богородице Тројеручице – покровитељке Свете Горе Атонске, нарочито светога Хиландара.

Нагласио је да су плодови те свете лозе, светога семена које је овде посејано и одавде кренуло, присутни свуда на сваком месту: -Оно што је благословио Господ својим првим ученицима и апостолима да иду и крштавају све народе у име Оца и Сина и Духа Светога,то је оно што се догађало и што се догађа кроз ову свету лозу Симеоновску – Светосавску лозу и догађа ће се јер оно што је Божје је неуништиво и увијек изнова доноси нове плодове.

Владика је казао да је један од благословених плодова те свете лозе и мала Катарина, која је данас примила свето крштење на месту гдје се родио и крстио Свети Симеон Мироточиви  Додао је да ће тих дивних плодова бити још и на овом месту и у граду који се обнавља а који је страдао кроз векове, који је 1944. године био разорен 80% када је преко две хиљаде Подгоричана убијено, међу њима стотине деце. Подсетио је и на разарења после тога када је град изгубио и своје име, и када је претила опасност да изгуби своју душу, и град и народ који у њему живи.

-Али, сјеме Божје је неуништиво и увијек се изнова обнавља. И обнавља и земље и градове, обнавља и стари и нови град, обнавља Подгорицу.

Током беседе је Митрополит говорио о томе како је Стефан Првовенчани обновио древну светињу из времена Цара Константина на Михољској Превлаци гдје је било сједиште наше Епископије преко две стотине година, о ученицима Светога Саве, међу које прво место заузима Иларион, први зетски Епископ, који је првобитно, највероватније, столовао у манастиру Светог Марка или на Златици у Подгорици.

-Прослављајући данас Светога Саву, Архиепископа и просветитеља свеправославног, васељенског, ми се сјећамо и тога светога сјемена које је овдје посијано и које доноси дивних и светих плодова. Један од тих је плодова је и обнова свете лавре Симеона Мироточивога, и његов свети лик овдје који се налази овдје да потврди живо свето предање које траје кроз вјекове И ми смо се сабрали да прославимо живога Господа, да се сретнемо са Христом Богом нашим, да примимо Свето причешће, да се причестимо Тијелом и Крвљу Господњом и да и ми, сваки на свој начин, постанемо живи свједоци живога Христа Бога нашега, поручио је Високопреосвећени Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије на Савиндан верном народу сабраном у лаври Светог Симеона Мироточивог на Немањином граду у Подгорици.

Извор: Митрополија црногорско-приморска