Митрополит Амфилохије у Албанији и Грчкој

Митрополит Амфилохије у Албанији и Грчкој
Митрополит Амфилохије у Албанији и Грчкој
Митрополит Амфилохије у Албанији и Грчкој
Митрополит Амфилохије у Албанији и Грчкој

Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије дошао је 16. априла 2016. године на Крф трајектом из Игуменице, а у мјесној луци га је, са свештенством, дочекао Митрополит Крфа, Паксона и Диапонтијских острва г. Нектарије.

Исте вечери, Митрополит је обишао Старачки дом Митрополије у коме живи око деведесет корисника. У недељу, 17. априла, митрополит Амфилохије је, са свештенством Митрополије црногорско-приморске и свештенством Крфа, служио у храму Светог Спиридона Чудотворца у коме се налазе мошти овог светитеља. Митрополит је том приликом на јелинском језику произнио бесједу многобројним присутним вјерницима.

Митрополит је истог дана у Старој Митрополији на Крфу био на свечаном ручку са домаћином митрополитом Нектаријем. У поподневним часовима, Митрополит је у храму Светог Спиридона присуствовао предавању ”Прогон светости” које је одржао познати светогорски духовник и појац отац Антипа, старац келије Свете Ане манастира Ивирона на Светој Гори. Непосредно прије предавања, оба митрополита су одржала поздравна слова.

Наредног дана, митрополит Амфилохије, изасланик Светог Синода Српске Православне Цркве на обиљежавању стогодишњице Великог рата и искрцавања српске војске на Крф, са Митрополитом Крфа, Паксона и Диапонтијских острва г. Нектаријем одслужио је парастос на острву Виду.

У поподневним часовима тога дана Митрополит је присуствовао отварању нове поставке Српске куће у граду Крфу, који је испостава Историјског музеја Србије у Београду. Митрополит је у спомен-књизи Српске куће оставио следећи запис: ”Из Голготске крви Богочовјека Христа рађа се братство свих земаљских народа. Из албанске Голготе Српске и Плаве гробнице Крфске рођено је и потврђено вјечно братство српског и јелинског народа.”

Исте вечери у Палати Светог Михаила и Светог Ђорђа - ”Старој палати” (данашњи Музеј азијске умјетности, Митрополит је присуствовао свечаности са културно-умјетничким програмом на којој је предсједник Србије г. Томислав Николић примио звање почасног грађанина Крфа, а он је одликовао Општину Крф Сретењским орденом првог степена за исказану племенитост и хуманост према српским војницима који су се прије сто година искрцали на острво Крф. Поздравне говоре том приликом су упутили и представници земаља савезница у Првом свјетском рату: Русије, Француске, Италије и Велике Британије.

У уторак, 19. априла, Митрополит је на повратку са Крфа у граду у залеђу Јонског мора Парамитији у Саборној цркви Светог Доната посјетио Митрополита Парамитије, Филијатона, Гиромерија и Парге г. Тита, који је његов познаник још из дана када je митрополит Тит као архимандрит био свештенопроповједник у Митрополији Кефалоније, гдје је митрополит Амфилохије замонашен и рукоположен. Истога дана, Митрополит је посјетио Саборни храм Светог Атанасија и цркву Светог новомученика Георгија - Ђорђа Јањинског, који је пострадао од османлија 1842. године, јер није хтио да се одрекне православне вјере, у којој почивају његове свете мошти.

Митрополит је потом на путу кроз Албанију посјетио манастир Светог Јована Владимира (Шин Ђон Владимирит) у близини Елбасана. У поподневним часовима, Митрополит је, у пратњи протојереја-ставрофора Обрена Јовановића, секретара Митрополије, и протођакона Игора Балабана, у сједишту Архиепископије Тиране и Драча код старе Саборне цркве Благовијести Пресвете Богородице у Тирани, посјетио Његово Блаженство Архиепископа Тиране, Драча и све Албаније г. Анастасија, поглавара Православне Цркве у Албанији. У срдачном и пријатељском разговору којем је присуствовао и Преосвећени Епископ вилиски г. Асти, викар Архиепископа тиранског, архиепископ Анастасије и митрополит Амфилохије су дотакли теме припреме Великог и Светог Сабора Православне Цркве који ће се одржати на Криту у јуну ове године, као и обиљежавања хиљадугодишњице мученичког страдања Светог Јована Владимира, који ће се нарочито свечано обиљежити у  Митрополији црногорско-приморској освећењем храма Светог Јована Владимира у Бару.

Извор: Митрополија црногорско-приморска