Митрополит Амфилохије у Никшићу: Повуците безакони закон!

Митрополит Амфилохије у Никшићу: Повуците безакони закон!
Митрополит Амфилохије у Никшићу: Повуците безакони закон!
Митрополит Амфилохије у Никшићу: Повуците безакони закон!
Митрополит Амфилохије у Никшићу: Повуците безакони закон!

Никшићани у никад већем броју учествовали су 16. фебруара 2020. годинеу у молебану и литији за одбрану православних светиња коју су предводили Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије и Епископ Каракаса и Јужне Америке Руске Заграничне Цркве г. Јован.

Према проценама, у литији је учествовало преко педесет хиљада верника. Раније у току дана многи од њих су дошли у молитвеном входу из манастира Острога и из Голије.

На централном градском тргу десетинама хиљада учесника молитвеног сабрања обратио се митрополит Амфилохије:

„Огањ вјере, огањ љубави, огањ правде, правдољубља се распламсао, пепео се размакао и ево огањ Божје вјере и народ Божји је заблистао у Црној Гори. Прошао сам овај свијет, оваквог народа нећете наћи ни на сјеверу, ни на југу, ни на истоку, ни на западу. Овај народ који не да светиње, чува образ, душу и постаје истински Божји народ који се темељи на стеги Светог Петра Цетињског, на његовом закону“, казао је владика Амфилохије.

„Намјесто да се вратимо законима Светог Петра, законику књаза Данила, Богишићевом законику који је правио нормалну разлику између имовине црквене и државне и краљевске породице, данас се доносе закони који су наставак отимања имовине. Овај закон који је сад донијет је закон који се родио из братоубилаштва и богоубилаштва. Велики је Божји дар да се пробудио народ који није изгубио душу, образ и осјећање за светињу. Народ Божји кад проговори, то је ријеч истине и правде. Било би много значајно да закони који су донесе на духу братоубилаштва и богоубилаштва, што прије буду уклоњени“,  рекао је митрополит Амфилохије.

„Многи људи, који су гласали за оне који доносе законе, не би гласали за њих да су знали да ће доносити овакве законе. Они би требали да виде овај народ. Ако су народна власт, морала би та власт да чује глас народа. Надамо се да ће и ови који су доносили безакони закон, да ће тај закон уклонити да спасу образ Црне Горе, Владе Црне Горе, образ предсједника Црне Горе, образ ове државе. Образ Црне Горе је битнији од свега“, поручио је митрополит Амфилохије.

Извор: Митрополија црногорско-приморска