Митрополит Амфилохије у посети Епархији буеносајреској

Митрополит Амфилохије у посети Епархији буеносајреској
Митрополит Амфилохије у посети Епархији буеносајреској
Митрополит Амфилохије у посети Епархији буеносајреској
Митрополит Амфилохије у посети Епархији буеносајреској

Сусрет Митрополита црногорско-приморског г. Амфилхија и министра спољних послова Републике Србије г. Ивице Дачића

Архиепископ цетињски, Митрополит црногорско-приморски и администратор Епархије буеносајреске г. Амфилохије стигао је, у пратњи протођакона Владимира Јарамаза. Митрополит је кренуо 22. новембра 2017. године из Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици преко Рима за Буенос Ајрес у званичну посету Епархији којом администрира.

Сутрадан, око 9 часова ујутору по локалном времену, на аеродрому у Буенос Ајресу Митрополита су дочекали Епископ диоклијски и викар за Јужну Америку г. Кирило са предсједником Црквене општине буеносајреске протођаконом Николом Радишом и одборником Црквене општине г. Банетом Марковићем.

Митрополита су, касније, у Епархијском дому владика Кирило и одборници укратко упознали са стањем у Епархији и даљем плану на мисионарском раду на јужноамеричком континенту. Митрополит ће у Јужној Америци остати до 22. децембра 2017. године.

У среду, 22. новебра 2017. године, министар спољних послова Србије г. Ивица Дачић је отворио трг Република Србија у Буенос Ајресу у присуству градских власти Буенос Ајреса, епископа Кирила (Бојовића) и преставника дијаспоре.

Овом приликом министар Дачић изјавио је да се отварањем трга Република Србија у Буенос Ајресу још једном потврђује посебно пријатељство које веже две земље и два народа.

Следећег дана, 23. новембра 2017. године, министар Дачић је посетио седиште Епархије буеносајреске где су га примили митрополит Амфилохије и владика Кирило са преставницима верног народа и Црквеноопштинске управе Буенос Ајреса. Пријему је приствовала и гђа Јела Баћовић, амбасадор Србије у Аргентини.

У веома срдачном разговору Митрополит је истакао да присуство Српске Православне Цркве на јужноамеричком континенту има веома велики значај_ -Наша мисија овдје је да окупљамо све људе и да свједочимо истину и љубав Божју, поручио је Митрополит.

Министар Дачић се сложио са митрополитом Амфилохијем указавши да су земље Јужне Америке веома пријатељски настројене према нашем народу што се може и видети по питању непризнавања Косова и Метохије.

Послије пријема услиједио је ручак за све присутне.

протођакон Владимир Јарамаз

Извор: Митрополија црногорско-приморска