Митрополит Амфилохије: Вјечно је само Божије памћење

Митрополит Амфилохије: Вјечно је само Божије памћење
Митрополит Амфилохије: Вјечно је само Божије памћење
Митрополит Амфилохије: Вјечно је само Божије памћење
Митрополит Амфилохије: Вјечно је само Божије памћење

-Памћење које се темељи на пролазном је од данас до сјутра. Вјечно је само Божије памћење и они који су записани у књигу вјечнога живота. О томе свједоче свети храмови и гробови који су записани у ту књигу и који подсјећају да смо и ми вјечни иако рођени на земљи од пролазних оца и мајке. Крштењем примамо квасац вјечнога живота и постајемо бесмртни и то је оно што нам Црква свједочи преко 2000 година, рекао је на Духовске задушнице Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије у архипастирској беседи сабраном верном народу у Братоножићима.

Високопреосвећени Митрополит је са свештенством служио свету архијерејску Литургију у манастиру Светог Николе на Пелевом бријегу поводом храмовне славе. Након Литургије обављен је опход око цркве а потом благосиљан славски колач принет у част и спомен Преноса моштију Светог Николаја Мирликијског чијом прославом Братоножићи настављају вековну традицију својих предака.

-У књизи вјечнога живота је једина нада човјекова а све остало је безнађе. Непролазно је само оно што Бог забиљежи у своје памћење, оно што се приноси на дар Христу Богу који је ради нас и нашега спасења сишао са Небеса као хљеб живота да се Њиме хранимо у Светој тајни причешћа. Његово је присуство међу нама и са нама. У  Његово име је и овај славски колач који је наставак Свете литургије, Тајне Тијела и Крви Господње којима смо се причестили. Као што су сабрана зрна овог кољива које је принето за живе и упокојене тако су се и душе оних који су овдје сахрањени и крштени у име Господње сабрале око ове светиње и Свете службе,  да заједно прославимо живога Бога, вјечно људско достојанство и смисао, казао је Владика и додао:

-Христов живоносни гроб свједочи нам да гроб није посљедња ријеч о човјеку и да сваки гроб људски који се причести Христовим постаје вјечан као и свака душа која се Богу принесе на дар јер човјек је бесмртно биће које се не рађа за смрт, пролазност и ништавило.

Подсјетивши да се људи враћају вери, Митрополит је истакао; -Душе жедне живога Бога знају да ако се овај земаљски хљеб којим се хранимо не освешта Хљебом живота, Христом Богом нашим, онда је он пролазан као и човјек који се храни њиме. Ова светиња на Пелевом бријегу се обнавља да би обновила љубав међу браћом, слогу, помирење, да би се њоме обновили кроз тајну крштења, миропомазања, примања Духа светога животворнога, кроз тајну живљења по Божјем закону .

Истичући да се крштењем уписујемо у књигу вечног живота, позвао је све Братоножиће који се нису крстили, старе и младе, да то учине како би  се овај сабор братске љубави и слоге, који је започео у време Ђурђа Бранковића, српског владара који је основао овај манастир у име Свете Тројице, наставио и у будућа покољења. -Братоножићи су призвани, без обзира гдје живе да се сабирају свуда, али посебно око овога храма и да тако постану једно са својим прецима и да приме залог вјечнога и непролазног живота, рекао је митрополит Амфилохије.

Након тога домаћин славе Слободан из братства Марковића предао је део колача куму за наредну годину из братства Перовића. Високопреосвећени Владика је служио и помен проти Пеју Балевићу, братоножићком војводи из 17. века, и свим упокојеним православним хришћанима.

Сабор Братоножића на Пелевом Бријегу настављен је пригодним културно-уметничким програмом у којем су учествовали песници окупљени око удружења “Горска вила“ из Подгорице (Рајка Мартиновић, Радоје Здравковић, Пајо Булатовић, Павле Радуловић) и гуслари поп Раде Радовић и Радомир Живковић.

Пожеливши да 21 век донесе боље услове за живот Братоножићима и Црној Гори, домаћин Слободан Марковић је истакао да овај сабор има за циљ да у миру и слози окупља браћу на част потомака и да подсјети све а посебно младе људе да не забораве своја прадедовска огњишта, ко су и шта су, а у име овог братства све присутне Драгиша Марковић је позвао да се окупе око славске трпезе. За трпезом хришћанске љубави митрополит Амфилохије је још једном благословио Братоножиће и пожелио да овакви сабори заживе широм Црне Горе и ван ње јер се на њима од памтивека градило све оно што јесмо, што имамо, што смо били и што ћемо бити. Након сабора, Митрополит је посетио Вазнесењску цркву у обнови у селу Клопот.

Извор: Митрополија црногорско-приморска